luni, 1 iunie 2009

De ce nu ajunge nici măcar o condamnare

Mă mir şi eu ca Lilick. Păi, Videanu şi cu Udrişte au fost condamnaţi. O instanţa a dat o decizie. Bine, o să o tărăgăneze ei. Prima mirare: cum de Videnelul mai e ministru? Nu răgea Băselu când cu Teodor Atanasiu care era doar acuzat, că un ministru trebuie să fie nepătat? Acum de ce nu rage împotriva lui Videanu? Probabil că a primit o cotă parte.

Mirarea a doua: De ce nu a zis niciunul dintre cei doi şpăgari că sunt nevinovaţi? Au fost că o să facă recurs... şi atât. Probabil că întradevăr, sunt vinovaţi.

Aşa se explică de ce banii din bugetul primăriei nu se găsesc în lucrări, ca-n vest. Pentru că la noi (cele mai bune exemplu: Primăriile Sectoarelor 3 şi 5) lucrările costă imens, de cinci ori mai mult şi se fac prin firmele unor prieteni. Banii circulă apoi pe orizontală, de la firmă la primar, apoi în sus, până il capo de tutti capi al partidului respectiv.

Exemplu. Cică asfaltăm o stradă. Ieşim în public să ne plângem că bieţii oamenii, îşi rup maşinile în strada aia. Şi aşa e, dar culmea e că nu a observat nimeni până atunci, municipalitatea fiind surdă şi oarbă la problemele reale ale alegătorilor.

Facem o licitaţie la mişto sau încredinţăm lucrarea direct unei firme a unui prieten. Lucrarea costă 100 lei, scriem în contract 500 lei. După o lună, mai facem o anexă la contract şi mai punem 200 lei. În total: 700 lei. Plătim banii, lucrarea se face. De regulă prost, ca să se mai poată repeta schema după 1-2-3 ani. DAr nu discutăm despre calitatea lucrării.

Banii pleacă de la primărie la firmă. Firmă achită lucrările (muncitori, materiale, subcontractori) cu 100 lei. Rămâne cu 600 lei diferenţă. 50 lei îi bagă patronul în buzunar, 550 lei îi dă primarului. 100 lei păstrează primarul, 450 trec mai departe, la şeful pe linie de partid al primarului. Dacă Vanghelie e şef atât la PSD-Sector 5 cât şi la PSD-Bucureşti, banii păstraţi sunt mai mulţi. La final, un om de sub capul mafiei, ia potul cel mare.

De ce capul mafiei nu ia nimic? Pentru că el este un om de deasupra banilor, despre el pe larg într-un episod următor. Pe scurt: are 20-50 de băieţi deştepţi în subordine. Relaţia este de simbioză. Băieţii produc sub protecţia lui, el îi protejează (legi, ordonanţe). Şeful mafiei nu are bani, conturi, nimic. Are doar putere. Când are nevoie de ceva, cumpără băieţii.

Asta este schema politicii mafiei de partid şi de stat. Poate exista un singur capo de tutti capi per partid, (la PD este Băsescu), sau mai mulţi "warlords", ca în PSD. Totul se bazează pe oameni de afaceri de succes, miliardari de carton. Decapitări se fac pe teme de bani, când unul nu dă cât trebuie, nu produce cât trebuie, sau supără.

Totul se derulează pe banii statului, care provin de la fiecare dintre noi, de la contribuabilul român. Aceasta este explicaţia pentru situaţia în care banii primăriilor nu se văd în lucrări, în care venitul mediu pe cap de locuitor este imens, dar banii nu se găsesc decât ca atraşi de magnet în jurul structurilor de la vârful administraţiei.

Oamenii din sistemul acesta sunt de regulă foşti securişti obişnuiţi cu comerţul (fostele Întreprinderi de Comerţ Exterior ICE Dunărea, ICE Carpaţi, ICE Terra, ICE Romtehnica, ICE Danubiana, ICE Arpimex and so on), adică cu necesitatea unui şef de mai sus de a avea la dispoziţie bani. Iar ei trebuiau să-i producă. Experienţa îi recomandă acum, iar năravurile sunt aceleaşi.

Ori, câtă vreme un viţel ca Videanu şi un ţăran ca Udrişte au produs bani pentru tătuka de la Cotroceni (cică "vânzări anterioare" :)) ) trăgând cât s-a putut de la bugetul primăriei generale, e de la sine înţeles acum de ce nu se rage la ei.

PS
Când decizia va fi definitivă şi irevocabilă, vor scoate banii să plătească în doi timpi şi trei mişcări. Pentru băieţii ăştia, un milion de euro nu e sumă mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats