Islanda a fost atinsă serios de criza globală. Sistemul ei financiar a fost lovit din plin, iar trei sau patru bănci locale au avut de suferit, două sau trei dintre ele au fost chiar naţionalizate parţial. Abia acum islandezii şi-au pus serios problema admiterii în Uniunea Europeană. Au văzut că este mai bine să aibă economia la protecţia unei monede puternice precum euro. Coroana islandeză (ISK) s-a devalorizat în ultimele luni, cam la fel ca leul nostru. Numai că la ei a pornit mai devreme. Până acum principalul punct pe care islandezii nu-l agreau era pescuitul. Şi faptul că ştiu sigur că vor da mai mult la bugetul european decât vor primi.
Islanda este acum membră EFTA, împreună cu Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. În plus, este membră a EEA (Spaţiul Economic European - SEE), ca toată EFTA (în afară de Elveţia), lucru ce îi permite accesul pe piaţa UE. Unde mai pui că este şi membră în spaţiul Schengen. Aşadar, este cu un picior în UE.
Abia acum şi-au dat seama de avantajele statutului de membru UE, acceptarea populară a crescut, iar din ce în ce mai multe partide susţin aderarea. Potrivit comisarului european pentru extindere, cel mai bun termen ar fi 2011, laolaltă cu Croaţia.
Croaţia
Un cuvânt care ne duce în altă parte a continentului, în Est. Croaţia este în prezent ţara aflată în pole-position pentru admiterea în Uniune. Celelalte două ţări candidate sunt Macedonia şi Turcia. Cea din urmă o să stea mult şi bine, dar măcar negocierile să meargă înainte. Oricum are probleme mari nu numai cu faptul că nu recunoaşte Cipru, susţine Republica Turcă a Ciprului de Nord, are destule probleme cu democraţia, respectarea drepturilor omului, sărăcie... şi mulţi europeni au încă rezerve serioase privitoare la integrarea unei ţări de religie majoritar islamică, deşi este stat laic. Muntenegru a mai depus în decembrie 2008 candidatura, Comisia Europeană nu i-a dat încă un răspuns, dar ar fi de aşteptat să fie unul pozitiv, iar ţara să treacă şi ea la statutul de candidat. Serbia îşi va depune candidatura anul acesta, până în iunie. Croaţia este membră CEFTA, alături de Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Albania, Moldova şi Kosovo (administraţia ONU, UNMIK; independenţa Kosovo nu este recunoscută de toate statele membre).
Croaţia a făcut progrese suficiente pe calea aderării. Nivelul de trai este mai ridicat decât la noi, economia merge, turismul înfloreşte, oamenii sunt civilizaţi. Anul 2011 este un termen numai bun. Cam aşa o să arate UE în 2011, după admiterea Croaţiei şi a Islandei. În plus faţă de Macedonia şi Turcia, statutul de ţări candidate va mai fi deţinut de Muntenegru şi Serbia. Proiecţia este făcută pe situaţia din prezent.
Valul 2011
Până mai ieri, Croaţia intra singură. Ultima dată când a fost admisă doar o ţară a fost în 1981: Grecia. Putem pune la socoteală şi 1990, când teritoriul RDG a intrat în UE prin unificarea Germaniei. Extinderea din 1990 nu a presupus apariţia unui nou stat membru, ci doar extinderea teritorială. Acum, dacă Islanda îşi potriveşte ceasul cu Croaţia, vom avea de-a face cu un nou val, în locul unei extinderi "single". Provocările vor fi diferite pentru cele două ţări, date fiind diferenţele, nu numai de geopolitică, ci şi economică şi socială.
UPDATE: Având în vedere faptul că Albania a anunţat că îşi va depune cererea pentru a obţine statutul de candidat la UE, am colorat harta corespunzător.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu