vineri, 16 ianuarie 2009
Care republică?
Presedintele Traian Basescu s-a gandit sa o puna de un nou tip de republica. Una pe tipicul lui. una in care presedintele sa aiba puteri marite. El spune ca Romania nu are nevoie de o republica prezidentiala. Inca.
Deocamdata croiala se face dupa cel ce poarta costumul. Numai ca nu este vorba despre Traian Basescu, ci despre Romania. Daca schimbam ceva acum, o vom face pentru Romania din viitor. Pacat e ca o sa o facem pentru Traian Basescu de acum, care mai are un an de mandat. Daca nu iese presedinte? Ce se intampla? O sa vrea o noua Constitutie pentru o Romanie in care el sa fie prim-ministru si in care primul-ministru sa detina puterea. Vezi Vladimir Putin.
Pericolul aici este. Pericolul la dictatura. Fie ca se numeste Traian Basescu, Adrian Nastase, Ion Iliescu sau CV Tudor. In 2004 romanii l-au ales pe Traian Basescu presedinte. Adica dictatura pentru mai tarziu. Alegerea lui Adrian Nastase ar fi insemnata dictatura acum. In 2004 a fost o alegere mai buna. Daca e de rau, mai bine mai tarziu decat acum.
Ce fel de republica ar avea Romania nevoie? Una in care presedintele sa fie decorativ, ales de Parlament si premierul sau aiba toata puterea? Germania sau Israel. Una in care presedintele sa aiba niste puteri? Franta sau Rusia. Una in care presedintele sa detina toata puterea si sa nu existe premier? SUA.
De de un regim republican? Cum a ajuns Romania republica? In 1947, mai exact pe 30 decembrie, aproape in 1948. Iar regele a mai stat in tara pana in primele zile din ianuarie. S-a proclamat Republica Populara Romina, cu "i" nu cu "a". Un stat comunist, satelit al URSS. Vasal URSS. Rusii vroiau sa cucereasca, numai ca de fiecare data si-au adaptat metoda la epoca. Mai intai includeau in imperiu teritoriul cucerit. Apoi proclamau un regat aflat in uniune personala (Polonia; Finlanda era mare ducat, dar aceeasi situatie). Apoi au trecut la comunism si au format un stat imens, se vroia un stat mondial: URSS. Faza cu Rusia Sovietica nu a mers, a functionat o perioada scurta. Popoarele vroiau independenta, si au primis pseudo-independenta: RSS. Statutul de "Republica Sovietica Socialista" membra a URSS. Adica statul comunist mondial, viitoarea oranduire mondiala, inconjurat de tarile cu regimuri vechi. Iar fiecare RSS era o parte componenta a URSS. Rusia era "federativa", asa ca era RSFS Rusa. Avea in componenta si cateva RSSA (RSS Autonoma).
In perioada interbelica, o parte dintre tarile din jurul URSS erau republici populare, in fapt aservite URSS. Sa ne aducem aminte de Emiratul Buhara, devenit Republica Populara Buhara si Emiratul Horezm devenit Republica Populara Horezm, ambele in 1920. In 1923 RP Horezm si-a schimbat numele in RSS Horezm. In 1924, si RP Buhara devine RSS Buhara. In 1925, ambele isi pierd bruam de independenta si sunt absorbite in URSS. Teritoriul lor a fost sfartecat intre RSS Turkmena si RSS Uzbeka. RSS Tadjika a luat o bucata din Buhara. Astazi, Turkmenistan, Uzbekistan si Tadjikistan sunt independente, in granitele sovietice. Un alt stat mic disparut a fost regiunea Tuva din Mongolia. Ocupata de trupele sovietice in 1920, s-a proclamat independenta 1921, sub numele de RP Tuvana, din 1926 Tannu Tuva. A participat si la Al Doilea Razboi Mondial de partea URSS. In 1944 a fost absorbita de URSS. Doar Mongolia este singura tara comunista din afara URSS in perioada interbelica ce a rezistat pana in ziua de azi. Independenta din 1911, a devenit RP Mongola in 1924 si a tinut-o asa pana in 1992. Alte exemple au fost in primii ani dupa caderea tarului, cand orice adiere de independenta a fost imediat "remediata" si teritoriul a revenit in URSS.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, URSS si-a impus regimul si sistemul in toate tarile ocupate din Europa de Est. A anexat trei tari (Estonia, Letonia si Lituania) pe care le anexase si in 1940, dar le pierduse de sub control dupa avansul german, a anexat alte teritorii (jumatatea nordica a Prusiei Orientale, partea estica a Poloniei, Rutenia, Bucovina de Nord si Basarabia; mai punem la socoteala si teritoriile finlandeze) si a tinut restul tarilor in vasalitate. Astfel, regimul republican democratic din Polonia, Cehoslovacia a fost inlocuit cu unul comunist, monarhiile din Romania, Bulgaria, Albania si Iugoslavia au fost inlocuite cu republici populare. Nici macar monarhia regenta din Ungaria nu a scapat. Partea ocupata a Germania, a devenit si ea un stat separat, scindandu-le germanilor tara, pentru a mai crea un stat comunist in regiune. Astfel, au aparut RP Polona (1952), RP Cehoslovaca (1948), RP Ungara (1949), RP Romina (1947), RP Bulgara (1946), RPF Iugoslava (1946), RP Albaneza (1946). Nu discutam despre tarile asiatice. Astfel, modul de a controla teritorii s-a modificat din nou. Acum, se impunea ca tarile sa ramana independente pe hartie. Dar sub forma republicii populare... aservite URSS. Practic, Romania a fost o tara ocupata de rusi, un teritoriu anexat. Conducatorii erau impusi de la Moscova, proprietatea privata confiscata de stat, statul controlat de la Moscova, iar economia producea pentru URSS.
In 1965, RP Romana (acum cu "a") devine RS Romania. O adaptare la noile vremuri, in care regimul ramane comunist, dar comunistii sunt din interior, mai putin aserviti Moscovei. Sistemul clientelar, corupt si incompetent ramane. In 1989, Romania ramane republica si atat, trecand oficial la a treia republica prin Constitutia din 1991. Modificata in 2003. Si asa este in prezent.
Republica este una dintre reminiscentele perioadei comuniste, mai exact a ocupatiei sovietice. Adaptata, revopsita si fardata. In esenta, acelasi sistem. Oamenii vor functii pentru ca in perioada comunista, functia era un mod de a putea baga mana in banii statului. Acum la fel. In tarile cu democratie indelungata, oamenii care lucreaza in aparatul de stat administreaza si atat. Nu sunt pusi sa fure. Furtul, coruptia este un delict grav, care desfiinteaza cariera omului. In Romania, daca nu furi, esti prost. Ai ajuns degeaba in functie. Trebuie sa-ti satisfaci clientela.
Romania democratica a fost pana in 30 decembrie 1947. Comunistii avea deja oameni in guvern, chiar dupa 1944. Din 23 august 1944, puterea lor a inceput sa creasca, avand oameni in guvern. Din 6 martie 1946, premierul era comunist: Petru Groza. Din 30 decembrie 1947, s-a instaurat republica. Republica Populara, care astfel consfintea vasalitatea de URSS. In decursul anului 1948, au disparut PNL si PNT. Proprietatea agricola, mijloacele de productie, casele, fabricile, atelierele au fost luate de stat. Intelectualitatea si proprietarii au fost bagati in inchisori, majoritatea au murit in temnita, la anchete sau in lagarele de munca. O parte s-a dus in munti, sa lupte in rezistenta anti-comunista. Au murit impuscati, au murit la anchete, au intrat in inchisoare. Putini au ramas in viata si necapturati. Cei mai norocosi au fugit in exil. Oameni obisnuiti cu normalitatea, cu democratia si cu traiul de om normal, nu cu sclavia si comunismul. Pentru aceste obiective a fost impusa republica.
Acum suntem intr-o forma de democratie. Membri UE. Dar republica. Presedintele de acum vrea o republica pe tipicul sau, in care sa fie autocrat. Oameni care nu au invatat nimic din democratie si nu stiu ce este democratia vor sa-si faca propriul regim, dupa cum vor ei. Toate sacrificiile romanilor din 1947 pana in prezent au fost pentru ce? Pentru ca Traian Basescu sa-si faca propria republica. Pentru ca Elena Udrea sa-si cumpere posete.
Romania a devenit monarhie ca urmare a razboiului de independenta. Regatul era deja functional din 1881. Revenirea completa la democratie ar reprezenta restauratia. Astfel, personaje ca Traian Basescu nu ar ajunge sa faca pe colt de masa oranduirea statala, ca in 1947. Regele sau regina guverneaza, premierul administreaza. Regele sau regina este garantul democratiei, fiind total separat de puterea executiva, legislativa si judecatoareasca, nefiind provenit din clasa politica si neavand drept de vot. Premierul, investit de parlament, trebuie sa aiba puterea executorie in mana, iar partidul pe care-l conduce sau care l-a propulsat trebuie sa-si ia penalizarile electorale de pe urma unui mandat sfarsit defectuos.
Etichete:
politic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu