sâmbătă, 7 martie 2009

Total împotriva curentului, UPC vrea mai puţine plăţi cu cardul

Încă o surpriză neplăcută de la UPC. Nu se mai poate plăti factura cu cardul, la casierie. De regulă, ce comerciant nu are POS, îşi pune. Dar un comerciant care şi aşa nu are POS-uri la toate casieriile să vrea să le scoată pe cele pe care le are? Ciudat.

Soluţia lor este să plăteşti prin internet banking. Iar dacă nu ai card la Banca Transilvania unde au ei contul sau la Garanti Bank care nu percepe comision pentru plăţile spre conturi la alte bănci, trebui să plăteşti comision.

Soluţia mea era să se poată plăti factura online. Să aibă o platformă cu o interfaţă prietenoasă. Vodafone a făcut-o în România şi e ok. Poate să emită facturi online, în format .pdf, clientul vede factura pe site, plăteşte pe site. La fel şi Orange, la fel şi ZappCosmote şi bătrânul Romtelecom permit doar vizualizarea facturilor, nu şi plata. Fără hârtie consumată pentru factură (ştim toţi cazurile în care, întâmplător, valoarea de plată era mai mică decât costul scrisorii, dacă nu chiar al expedierii ei). Şi Distrigaz Sud a făcut-o, chiar dacă percepe o taxă de 2-3 lei per plată. Culmea e că şi Poliţia Rutieră a făcut-o. Chiar dacă este valabilă numai pentru şoferii din Bucureşti care au primit amendă în Bucureşti. Am plătit o amendă online (mă refer la "o" ca la număr; că a fost până acum doar una) şi a fost cea mai plăcută amendă din viaţa mea. Încep să se strângă funcţii pe ghişeul.ro, şi ANAF permite plata anumitor impozite. Primăria Sector 6 poate. Este prima primărie de sector care acceptă plata online a impozitelor. Poate că şi alte primării din ţară au implementat deja un sistem, dar nu cunosc.

Vai vouă, UPC. Companie de comunicaţii... şi nu e capabilă să implementeze un sistem de plată online a facturilor. Ba chiar un pas înapoi prin retragerea POS-urilor de la casierii. Asta în timp ce lumea se îndreaptă spre restrângerea utilizării cash-ului.

Eu aş da o lege prin care toţi comercianţii să aibă POS, iar acolo unde comerţul o permite să se poată plăti online (card sau PayPal). Utilităţi, întreţinere, chiar şi televizorul să-l achit de pe site şi să-l ridic a doua zi, impozitele, amenzile, abonamentul pe transport în comun, abonamente la ziare/reviste. Iar factura de hârtie să fie taxată. a se tăia un copac ca să vezi tu cât ai de plată când poţi face acelaşi lucru online, este un lux. Pentru care trebuie să plăteşti.

2 comentarii:

  1. nush de orange si voda, insa si zappul permite plati de pe site, chiar de pe pagina unde ai facut link; doar ca tre sa mai ai si cont :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta nu ştiam. Mersi de completare. S-a rectificat.

    RăspundețiȘtergere


View My Stats