marți, 17 martie 2009

Soluţii pentru creşterea veniturilor la buget

Am văzut că fostul premier Tăriceanu a făcut câteva propuneri în Parlament pentru creşterea veniturilor la buget şi sprijinirea sectorului privat. Propunerile lui mi se par prea timide, faţă de ce se poate în mod real schimba în ţara asta.

Reducerea cotei unice de impozitare la 10%
Tăriceanu a propus reducerea de la 16% la 15%. Mie mi se pare mai practică o reducere consistentă, de la 16% la 10% sau chiar 9%. Astfel, România devine mai competitivă în regiune şi se mai elimină din riscul plecării investitorilor spre ţări cu mână de muncă mai ieftină (Serbia, Ucraina, Georgia). Dacă nu se poate face reducerea dintr-o bucată, se poate opera în schimb o reducere a câte un punct procentual, dar decizia să se ia numai în momentul în care suma de bani intrată la buget este mai mare decât atunci când cota era cu un procent mai mare. Adică, reducerea de la 15% la 16% să fie luată doar în momentul în care banii intraţi la buget pe 15% vor depăşi suma intrată în ultimul an de 16%.

Creşterea TVA la 20%
Propunerea lui Tăriceanu era de reducere a TVA de la 19% la 15%. Se ştie faptul că niciun comerciant nu va opera modificarea în preţul afişat, urmând să păstreze diferenţa de bani, resursa financiară fiind banul cetăţeanului, nu bugetul. Mai utilă ar fi o majorare la 20%. Practic infimă pentru consumator, dar se va simţi puternic la buget

Eliminarea contribuţiilor sociale de stat la şomaj şi pensii
Tăriceanu a propus reducerea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale faţă de nivelul din decembrie 2008. nu trebuie uitat faptul că, aşa cum ar face orice adevărat guvern de stânga, actualul guvern a majorat dările către stat. Reducerea cu două puncte procentual ar fi în fapt cu circa patru puncte faţă de nivelul actual. După capul meu, soluţia ar fi eliminarea constribuţiilor sociale la stat şi mutarea lor în privat. Fonduri private de şomaj, fonduri private de pensii şi, mai ales, domeniul sănătăţii să fie trecut în privat.
Sigur că mişcarea ar fi grea, dar cu un calendar potrivit se poate lua, chiar dacă beneficiile se vor observa după cel puţin 20 de ani. La pensii, unde banii de azi sunt pentru pensionarii de azi, dacă s-ar elimina contribuţiile, nu ar mai fi resurse bugetare pentru pensionarii de azi. Situaţia s-ar putea rezolva cu un împrumut extern... sau cu un calendar bun... sau ambele. La asigurările de sănătate, prima mutare ar trebui descentralizarea.

Legalizarea prostituţiei
Nu numai ca ţinere sub control strict din punct de vedere epidemiologic, dar să ne gândim la un număr mai redus al violurilor, precum şi la banii care vor intra la bugetul de stat.

Legalizarea unei game mai mari de droguri uşoare
Consumul tutunului este deja legal. Sigur, nu peste tot. Dar este un drog uşor. De asemenea, şi alcoolul poate crea dependenţă. Se poate legaliza consumul de droguri uşoare, precum marijuana, haşişul. Totul se poate derula ca în Olanda, în spaţii clar delimitate, fără să se ia la pachet. Trebuie făcută o baza de date informatizată, în care consumatorii să îşi facă controale anuale de sănătate, în care un doctor să le dea avizul pentru consum şi o cantitate maximă pe zi/săptămână/lună. La fiecare punct de plată, să se poată accesa baza de date, şi să se noteze cantitatea achiziţionată. La atingerea maximului, nu se mai vinde. Dat fiind faptul că în ţările din jur nu este legal, să ne gândim la clienţii externi care ar aduce astfel bani în ţară, dar şi la veniturile la bugetul de stat.

Un nou nivel al TVA: pentru lux
Produsele de lux ar trebui taxate cu o TVA cu 50% mai mare decât cea normală, adică un nivel de 30%.

Nivelul suprem al TVA: pentru viciu
Sporirea veniturilor la buget se mai poate face prin introducerea unei cote a TVA duble, de 40%, sau chiar de 50%, care să fie aplicată produselor ce intră în categoria "vicii". Aici intră toate băuturile alcoolice, din tutun, drogurile uşoare şi prostituţia.

Călin Popescu Tăriceanu măcar le-a propus în parlament. Eu le propun aici. Poate le vede cineva abilitat să facă shimbările în mod real, că eu nu le pot face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats