miercuri, 28 ianuarie 2009

Trei piloni ai energiei în secolul 21

Revoluţia industrială încă îşi face simţite efectele. Cel mai pregnant este în domeniul energetic, unde încă avem de-a face cu o dominaţie a energiei fosile. În afară de implicaţiile grave pentru mediu, combustibilul fosil (indiferent de care este) are un mare dezavantaj: este finita. Consumi mult, se duce.

Astfel, în viitor consumul energetic trebuie să se realizeze pe trei piloni:
1. regenerabilitatea;
2. eficienţa;
3. economia.

1. Regenerabilitatea
Ce-i finit se termină. Indiferent cât de mult este. Aşa e şi rabdarea mea. Dacă societatea nu este pregătită din timp să facă faţă momentului în care nu va mai fi carbune (în România se va termina carbunele peste 150 de ani, dar totuşi...), petrol (parcă 10 ani la petrol, după care se trece la tehnologia aia prin care se "ling" pereţii unde era vechiul zăcământ), gaz metan (nu ştiu cât gaz mai avem, dar este suficient) sau uraniu (25 de ani în cazul nostru), trebuie să fie ceva la îndemână. Ceva regenerabil, care să nu se termine. Cea mai veche energie regenerabilă folosită la noi este cea hidro. Avem hidrocentrale o grămadă, de toate tipurile, unele chiar în zone de câmpie (pe Olt), ca era relieful de aşa natură încât permitea şi raritatea asta.
În afară de hidro, în viitor o să se ieftinească şi o să fie mai accesibile resurse precum solară, eoliană, geotermală, valuri, maree... Astfel încât soluţia ideală este ca să ai pe casă panouri solare şi o mică elice de vânt. Când consumi mai puţin decât produci, iei din sistem. Când produci mai mult, bagi în sistem. Oricum o dai, chiar şi când consumi mai puţin, măcar mai salvezi ceva energie.

2. Eficienţa
Nu degeaba le-am pus în ordinea asta. Adică e ok să ai şi panouri fotovoltaice, şi morişca de mică putere şi transformatorul în curte, dacă ai becuri de 100W. Sau aparatură electrocasnică de la clasa de energie B (inclusiv) în jos. Din punctul meu de vedere, A deja este cea mai proastă variantă posibilă. Dacă se găseşte A+, go for it. Ca să nu mai vorbim de faptul că A++ se găseşte din ce în ce mai des. Eu am înlocuit în casă toate becurile clasice, cu filament, cu becuri eficiente. A luat ceva timp, că nu le-am pus pe toate odată ci în tranşe, dar după 2-3 salarii era schema completă. Astfel încât, acum un bec aprins consumă sub 25kWh, de patru ori mai puţin. Iar toate trei dintr-o cameră consumă sub 75kWh. Cât despre lumină, am avut grijă să le iau pe cele mai scumpe, de cea mai mare putere, adica 1.500 de lumeni, cam cât un bec clasic de 120kWh.
Tot aici intră şi reglementarea aia europeană ca aparatura electronică să consume cât mai puţin în stand-by. Că acum consumă aiurea de mult.

3. Economia
Vine fix a treia, pentru că degeaba produci tu ceva-ceva pe acoperiş, degeaba ai becuri eficiente energetic (sau economice, cum li se mai spune), dacă laşi becul aprins în bucătărie când te uiţi la un film în sufragerie. Sigur că printr-o economie la sânge se pot obţine rezultate minunate, dar ar fi chinul prea mare şi energia redusă prea mică. Fiind atent cu consumul şi închizând ce nu foloseşti. Altfel, este ca şi cum îţi baţi joc de cele două chestii de mai sus.

Abia atunci o să fie un consum mai mic la nivel naţional şi facturi mai mici pentru micul consumator. Chiar dacă cheltui mai mult iniţial (becuri economice, panouri solare...) amortizarea se face în timp, după care factura devine în mod real mai mică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats