luni, 19 ianuarie 2009

A new star is born: Amy Macdonald

Cine credea că muzica se apropie de final? Istoria continuă. Nu a început ieri şi nu se va termina mâine. Nu a apărut tot ceea ce se putea şi nu s-a compus tot ceea ce se putea compune.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Amy Macdonald. Tânara scoţiancă are doar 21 de ani şi totuşi are o voce matură. Cel mai cunoscut single al ei (de până acum), "This is the life" poate să dovedească acest lucru. Are o voce aparte, un mixt compositum din mai multe voci. Un mănunchi unic, care cu siguranţă că o să aibă un viitor strălucit. Se joacă cu vocea precum Enya, are pertinenţa vocii lui Sinead O'Connor, gravitatea pe care o are Tarja Turunen, incisivitatea lui Amy Lee şi totuşi feminină cum o are Heather Nova. O voce profundă ca Dalida şi liniştitoare ca Mama Cass. Cu ceva din vocea senzuală a Mylenei Farmer şi calină precum Marlene Dietrich. Şi se acompaniază de chitara, ca Lene Marlin. Şi rezistă la long run, ca Sheryl Crow. O voce complexa, ca a Madonnei. Într-un cuvânt, o voce completă, cum e Marianne Faithfull. Cred că o sa fie în următoarele decenii ceea ce a fost în secolul 20 Marianne Faithfull.



Bineînţeles că pe lângă ea o să treacă vijelios prin topuri tot felul de produse comerciale, precum Britney Spears şi Christina Aguilera. Dar acestea două, după ce o să le treacă perioadă şi vârsta le va face tot mai greu rolul de pustoaică, vor fi nevoite să-şi găsească un alt public şi o altă nişă. Abia atunci se va vedea ce pot cu adevărat, dincolo de poleiala de marketing. Însă Amy Macdonald poate să o ia treaptă cu treaptă şi să fie şi peste 10-15 ani la fel de în formă ca acum.

4 comentarii:

  1. Ai cam exagerat. Complexitatea Madonnei a fost dovedita numai prin trecerea timpului. Sa vedem daca peste 20 de ani Amy asta a ta va mai fi in stare sa mai scoata albume noi. Care sa se si vanda.... deci sa fie comerciale, ca ale lui Britney.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca Amy a reusit sa atraga atentia cu un astfel de stil in zile in care muzica de prost-gust, pardon, comerciala abunda radiourile si televiziunile, inseamna ca publicul muzical nu este format din atatea cauze pierdute.

    Dar la urma urmei, este la latitudinea fiecarui artist alegerea de a se prostitua muzical sau a-si pastra integritatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Comercialul trece repede. Cine a mai auzit ceva de trupele comerciale la modă în anii '90?

    RăspundețiȘtergere


View My Stats