joi, 8 ianuarie 2009

Chestia cu gazul


Rusii au oprit gazul. Europa e disperata, in genunchi, aoleo ce ne facem, e iarna, cele mai joase temperaturi, o sa inghetam in case, tragedie. Da, ar fi o tragedie. Vai, i-am suparat pe rusi, acum uite ce ne fac. Ne speriem doar daca nu ne uitam la ei in casa. Ca la poker. Merg la bluf, desi au doar doi valeti. Spera sa obtina potul cel mare. Cum? Speriindu-i pe ceilalti. Care-i potul? Sa nu piarda Ucraina din sfera de influenta si sa-i si ia un tarif mai mare la gaze. Care-i strategia? Tactica rusa de sute de ani: se pun ca bolovanul in mijlocul druului ca sa arate ca pot crea probleme pe care le pot rezolva daca si daca si daca (aici vin conditiile pe care le pun). Care-i riscul? Sa-i enerveze pe ucrainieni care sa vrea cu tot dinadinsul sa devina europeni si sa forteze mana europenilor sa nu mai ia atat de multe gaze de la Gazprom si chair sa nu mai foloseasca atat de mult gaz.



Europa nu-si ia gazul doar de la rusi. Mai ia o parte din Norvegia, o parte din Algeria. Cu Algeria schema e subtire, oricum ponderea e mica. Solutia e Norvegia. Gazul norvegian e scump dar sigur. Gazul rusesc e ieftin dar nesigur. Diferente? Dezavantajul la norvegieni e pretul mai mare (cca 700 euro/1000 mc) si in unele locuri lipsa infrastructurii adecvate. Avantajul la rusi este pretul mai mic (350-550 dolari/1000 mc pentru europeni, cca 200 euro pentru ucrainieni, carora vroiau sa le mareasca la 420 euro). Avantajul la norvegieni e ca semnezi contractul pe o perioada de, pentru o cantitate de, la o presiune de. Si chiar vine gazul, in perioada de timp de, intr-o cantitate de si la o presiune de. Dezavantajul cu rusii este de semnezi contractul pe o perioada de, pentru o cantitate de, la o presiune de. Si vine gazul o perioada mai scurta, o cantitate mai mica si la o presiune mai mica. Daca vine, vezi cazul de acum. Dar norvegienii nu pot furniza atata gaz incat sa acopere spatiul lasat gol acum de rusi.



A doua solutie e Nabucco. Adica tragem teava din Turkmenistan (producator de gaze) pe sub Marea Caspica, prin Azerbaidjan (care mai baga si el niste gaze in conducta), prin Georgia (conditia azerilor la orice conducta e sa fie evitata Armenia, vezi conflictul din Nagorno-Karabah, unde armenii au ocupat o portiune din Azerbaidjan si au creat o republica pe care nici un stat din lume, nici macar Armeni nu o recunoaste), prin Turcia, prin Bulgaria, prin Romania (mai bagam si noi o bruma de gaz), prin Ungaria, pana in Austria. De acolo se rasfira in Cehia, Italia, si o conducta mai groasa spre Germania, prina care mai ia si Franta cu Elvetia un strop.





De ce Turkmenistan? Pentru ca gazul de la Gazprom vine si de acolo. Schema e geografica. Cum aduci gaul din Turkmenistan in Europa? E Iranul care zice nu si e instabil. Sa ocolesti prin Afghanistan - si mai instabil, si oricum s-ar lungi al naibii de mult teava. Rasturnarea regimului de la Teheran si intoarcerea sahului care era aliatul americanilo, potolirea regimului sau spargerea Iranului in bucatele mici (ca Persia era imperiu si chiar si acum sunt popoare in Iran care nu au tara, plus o gramada mare de azeri si kurzi) ca sa se foloseasca reteaua iraniana actuala. Pe sub Marea Caspica nu e acum nimic, deci canci. Asa ca raman tevile care urca spre nord din Turkmenistan si intra in Rusia. Deci acum Turkmenistanul e blocat. Turkmenii (dictatura de altfel...) si kazahii vindeau gazul ieftin rusilor (cca 60-80$/1000 mc), iar rusii il vindeau la 300$ europenilor. Acum tarile din Asia Centrala s-au mai desteptat, URSS nu mai e, CSI nu prea are rost, noi va vindem gazul ieftin, voi il vindeti scump. Si au majorat la cca 160$. Rusii au majorat si ei. Noi platim diferenta...
Dar. Relatia ar fi avantajoasa pentru ambele parti, daca turkmenii si europenii elimina the middle guy. Adica, europeni care dau 500$ pe gazul de la rusi, ar putea sa dea pe el 250$, iar turkmenii sa nu mai dea gazul rusilor pe 160$ ci direct europenilor pe 250$. Deal? Pai cam merge.
Ce fac rusii in schimb? Cum mai obtine Gazprom profit? Pai din ce cota i-o mai ramane pe plan european. Ah, mai pune la socoteala ca vin din urma energiile verzi, alternative, regenerabile, fiecare cu panoul electric pe casa, centrala termica pe curent nu pe gaz, aragazul electric, nu pe gaz. Oricum, in vest doar la tara mai sunt aragazuri pe gaz. Asa ca, daca se mai reduce din consum, cota rusilor ramane si mai mica. Astfel, produci curent, cand nu consumi bagi in sistem, cand consumi mai mult iei din sistem. Cum ia obtine Gazprom profit? Pai sa ne gandim ca acelasi gaz extras din Siberia sau peninsula Iamal, il vinde in Rusia la 28$/1000 mc. Nuami ca baietii rusilor din fiecare tara fac si ei ce pot si amana Nabucco la maxim.



Ucrainienii acum au mana forte. Au gaz stocat si productie proprie mare. rezista lejer pana in aprilie, cand se temina iarna. Rusii i-au amenintat aiurea. Acum au oprit gazul ca sa-i impinga pe europeni in schema. Poate fac aia presiuni. Cica sa faca situatia win-win. Daca Ucraina da inapoi, ramane in sfera de influenta. Daca Ucraina continua spre vest, o sa plateasca mai mult. E bine daca Ucraina isi continua drumul. Macar se duce granita mai incolo, nu mai suntem la marginea UE.

Eu ce fac? Am un aragaz vechi pe gaz. Oricum vroiam sa-mi iau altul nou. Sunt contorizat la comun, cu tot blocul. Sau scara, ca nu stiu cum se emite factura. Cred ca blocul. Asa ca, ori dau cca 2.000-2.200 lei pe contor individual la gaze (toata hanganalele, avize, manopera, tevi, proiect, hartii) sau dau 1.500-2.000 lei pe un aragaz electric (plus lucrarea pentru adaptarea retelei electrice). Inclin spre aragazul electric. Ma tai la gaz complet, nu mai am nevoie, deoarece acum gazul intra doar la aragaz. Costuri de consum? Oricum nu gatesc mult, doar incalzesc ceai, pizza congelata intra la cuptor si ceva legume sau fac ceva cu oalele Zepter (adevarate echipamente de gatit, termenul de oale pare aiurea fata de ce fac ele). Deci consturi mici. Pe viitor, cand o fi cazul de centrala, ma conectez atunci. Oricum, lucrarea e aceeasi. Sau peste 4 ani, cand centralele pe curent o sa fie mai eficiente decat cele pe gaz, o sa imi pun direct una electrica. Dincolo de costuri, avantajul e ca nu mai stau dupa rusi si gazul lor.



Deocamdata e un vis frumos: aragaz electric (ma rog, plita ceramica cu cuptor electric, ca sa spun corect), centrala electrica. Nu mai am nevoie de gaz si am terminat-o si cu RADET-ul care oricum da caldura cam aiurea si apa calda cand am eu chef sa ma spal e mai rece. Raman cu apa rece si cu curentul. Ah, si gunoiul. Eventual niste panouri solare, mai produc ceva. In plus, peretii izolati, ca sa nu traga centrala aiurea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats