
Operaţiunea
Diferenţa fundamentală între fumatul unei ţigarete şi fumatul unei ţigări este aceea că nu tragi în piept. Aroma este mult mai puternică, gustul este plin. Nu ai nevoie să îţi intre în ultima alveolă fum ca să poţi simţi ceva. Ţigara nu se inspiră, se gustă. A trage în piept dintr-o ţigară e o prostie, pentru că ţi se va părea prea tare. Prea tare, prin comparaţie cu o ţigeretă. Oricum, este o totală lipsă de maniere, ca şi cum ai vrea să bei pe nas. Tehnic şi fiziologic este posibil, poate să-ţi şi iasă, dar asta nu înseamnă că trebuie să o faci în public. Iar dacă nu îţi respecţi ţigara şi iei orice mahoarcă ieftină din piaţă pe care să o tragi în piept din 5 în 10 secunde, nu ai facut decât o bătaie de joc. Mai bine îţi iei o ţigară de marcă, din tutun ales dintr-un anumit sortiment sau măcar un mix aparte, dar de origine controlată.
O altă diferenţă este aceea că nu faci cancer la plămâni. Ce-i drept, riscul de cancer persistă, pentru fumătorii înrăiţi fiind riscul de cancer la gât. În cazul fumatului excesiv sau a ţigărilor ieftine, există şi riscul unor bube urâte pe cerul gurii sau aftelor. A nu se confunda cu izbucnirile alergice ce pot să apară în gură. Poate să-ţi placă ţie gustul, dar gura ta nu suportă fumul de tutun.


Fumul de ţigară nu este deranjant, în cantităţi mici. Mirosul este o aromă specifică.
Jucărelele
O ţigară se păstrează de preferat într-o cutie anume, de lemn, numită "humidor", ce are proprietatea de a-i păstra umiditatea constantă pentru a nu se usca şi să-şi piardă astfel din aroma, devenind şi fărâmicioasă la taiere. Sau în fiolele numite "cristales" care nu permit schimbul de aer cu exteriorul, creând un microclimat specific. Deşi arată practic la fel la ambele capete, unul este mai ţuguiat, cel din care se trage. Celalalt capăt este mai gros. Sau capătul din care se trage este închis, din fabricaţie. Se taie cu ghilotina, preferabil nu un ştift din plastic. Pentru cei care preferă "wild cigar", ghilotina nu mai este o necesitate.
Chibritul trebuie să fie unul cu băţul gros, să poată da o flamă suficient de mare cât să nu se stingă prea repede (aprinsul durează, nu este rapid ca la o ţigaretă) şi să poată cuprinde o parte mai mare din diametrul capătului exterior. Eu prefer chibriturile cu băţul lung. Nu atât de lung cât cele de şemineu :) se găsesc şi la noi. Rar, dar se găsesc.
Dacă ai cumpărat chiar şi o singură ţigară de la un magazin specializat, este de preferat să vină în pachetul specific (kit sau gift set, cum vrei să-i spui), care să conţină ce ai nevoie. Pachetul să aibă forma cartonată specifică, nu o pungă de plastic.
Calitatea
Înainte de prima ţigară, am aflat că diferenţa fundamentală este că sunt făcute din frunza de tutun. Ţigaretele sunt o tocătură din resturi. Ţigareta a fost inventată de un tip care a văzut că torcedorului îi rămâne, după ce a făcut ţigara, ceva material cu care nu are de face. Decât să îl arunce, se adună, se toacă şi se "toarnă" în forma de ţigaretă.
Din frunză, se taie uşor făşii late dinspre exterior, din partea moale a frunzei. Partea de mijloc şi ramificaţiile tari se aruncă. Să nu mai vorbim de băţul frunzei sau şi mai rău, tulpina, care se lasă deoparte din start.
Eh, cu cât mai ieftine sunt ţigaretele, cu atât mai urâtă este compoziţia. "Beţele" din ţigarete sunt părţile tari ale frunzei, iar tocătura nu provine probabil nici din aceeaşi cultura. Frunza este the real thing. A face ţigarete scumpe din tocătură de frunză bună pentru ţigari de foi este ca şi cum ai face opinci din aur. Tot încălţări de ţăran sunt.
Aşadar, ţigaretele se fac din resturile tocate care în mod normal se aruncau după ce s-au fabricat ţigările. Că tot se aruncau beţele şi tulpina, hai să le recuperăm, le tocăm şi le băgăm în producţie. Astfel, nimic nu se pierde. Gunoiul se împachetează automat în linia de fabricaţie şi se vinde sub formă de ţigarete.

Tipuri
Cele trei tipuri principale de tutun, ca plantă, sunt Virginia, Burley şi Oriental. Latakia este mai apropiat de Oriental, dar puternic; Perique este mai apropiat de Virginia dar puternic, de durată şi rar, Kentucky este asemănător cu Virginia, aromatic dar bun în cantităţi mici deoarece conţine cea mai multă nicotină, Havana este mixul cubanez de subsortimente Virginia care cresc pe insulă. Tipurile Spice şi Cavendish nu le pot include la tipuri de plantă, deoarece ţin mai mult de procedeul de mixare.
Dacă nu găseşti ceva cubanez, e bun şi dominican. Dacă e cubanez şi tutunul nu provine din Vuelta Abajo, e bun şi Vuelta Arriba. Cele doua companii mari cubaneze sunt Habanos şi Cubatabaco. Marca Guantanamera de la Habanos este mai uşor de găsit în Europa. Agio Cigars are destule sortimente, realizate în principal cu tutun cunoscut ca "olandez", în fapt provenit din Indonezia (fostă colonie olandeză). Pentru început, un mic Cigarillo marca Panther ar fi recomandat.
Puţină istorie
Primul european care a dat cu nasul de tutun a fost Cristofor Columb. A primit de la indigenii din tribul Arawak, pe insula San Salvador din arhipelagul Bahamas nişte cadouri: fructe, suliţe din lemn şi "nişte frunze uscate". Echipajul a mâncat fructele, a dus lemnele în cală în scopul de a le utiliza pentru foc şi a aruncat frunzele. Era 12 octombrie 1492. Primul european care a fumat a fost Rodrigo de Jerez, din echipajul lui Columb. El a observat împreuna cu Luis de Torres că nativii fumează, în noiembrie 1492. Nu au înţeles de ce arawacii "beau" fumul din "sulurile de frunze uscate". Întors în Spania ca fumător convins, Jerez a fost primul european care a fumat în Europa. Vecinii şi locuitorii din oraşul său s-au speriat ca scotea fum pe gură şi pe nări. Retrograda prin definiţie şi încuiată la minte, biserica catolică a reacţionat şi Inchiziţia l-a aruncat şapte ani la închisoare pentru ca părea posedat de diavol, iar fabricarea ţigărilor şi aprinderea lor părea vrăjitorie. Ramon Pane, din echipajul lui Columb în cea de-a doua călătorie a observat pipa. El a fost primul care a vândut tutun în Europa. Amerigo Vespucci a observat în 1499 ca nativi mestecă tutun.
Nativii din America de Nord (sioux, comanche sau apache) preţuiau tutunul şi-l fumai în pipă. Ia măcar exemplu de la ei, ştiau ei ce ştiau, nu degeaba a ajuns până la noi expresia "a fuma pipa păcii". Pentru parafarea unei înţelegeri după un conflict, se punea în pipă cel mai bun tutun. Fumatul pipei între cei doi şefi de trib era considerat drept momentul care marca liniştea. Tutunul de calitate se consumă în linişte, nu se fumează când eşti plin de nervi. Pentru nervoşi există ţigaretele făcute din tocătura de resturi.

Ţigara crudă, fără umidificare, nu e mare delicatesă. Mi s-a părut doar o curiozitate, dacă vrei să vezi de curios cum e gustul înainte de a fi complet.
Fumează responsabil. Şi nu de nervi. Relax.

Foarte interesant! (omul cat traieste invata), intrebare!: Cum se numeste ghilotina care taie tigara?, ce-a din fotografia nr.4 . Multumesc anticipat, am sa mai trec p'ci, mi-a placut cum ati scris. Cu respect Ion Volosincu.
RăspundețiȘtergereInteresant si informatii foarte bine redate. pacat doar ca se simte un aer de superioritate care strica toata starea. banuiesc ca nu ai fumat cot la cot cu Castro asa ca mai ia-o mai usor
RăspundețiȘtergere