marți, 3 noiembrie 2009

Celălalt 2012

Se apropie 2012 şi oamenii se miră, se întreabă sau nu le pasă. Sau arată din snobism că nu le pasă. Oricum, nimeni nu ştie nimic clar, pentru că nu prea e totul clar. Cel mai bine o să se vadă după ce trece momentul.

Momentul
Aşadar, când anume va fi momentul zero. După numărătoarea din calendarul mayaş, va fi pe data de 13.0.0.0.0 sau 0.0.0.0.0, adică atunci când se încheie ale 13-lea baktun (o unitate mayaşă de măsurare a timpului, caută pe net). Data ar pica pe 21 Decembrie 2012, alţii dau ca dată 23 Decembrie 2012, sau chiar prin ianuarie 2013. Data acceptată este 21 Decembrie 2012, ora 11:11 (sau 11:12) în peninsula Yucatan din Mexic (leagănul civilizaţiei mayaşe).

Mayaşii spun că atunci la templul din Chichen Itza, coada şarpelui va ţinti spre constelaţia Pleiadelor, iar zeul-şarpe-cu-pene va veni pe Pământ pentru a sfârşi lumea prin foc, iar pântecele cosmic Hunab Ku, va da naştere unui nou soare ("al şaselea").

Întradevăr, cu acea ocazie va fi solstiţiul de iarnă, iar soarele va fi pe aceeaşi linie cu ecuatorul galaxiei Calea Lactee (din care facem parte). Şi încă nişte chestii, deci un moment astronomic rar.

Superstiţii
Cică ar fi sfârşitul lumii, al timpului, oamenii se vor transforma... şi altele, de bine sau de rău.

În trecut
Calendarul mayaş care se va încheia pe 21 Decembrie 2012 a început pe 11 August 3114 î.Chr. Cu siguranţă că a existat ceva înainte de 11 August 3114 î.Chr.. Cu siguranţă că va exista ceva şi după 21 Decembrie 2012. Atunci, interesant ar fi ce a fost în perioada 3114 î.Chr.. La o privire pe wikipedia, vedem că destul de multe chestii importante pentru evoluţia omului s-au întîmplat atunci:

- primul stat: Egipt
- primele obiecte prelucrate din aur: Varna, Bulgaria (!)
- construcţiile megalitice din Malta, Irlanda şi - da - Stonehenge
- apariţia scrisului cu hieroglife în Egipt
- apariţia primei civilizaţii greceşti (mai exact minoice): Creta
- moartea lui Krishna în India

Sumerienii descoperiseră deja câteva chestii esenţiale pentru omenire: scrisul, şcoala, roata (apoi vehiculele!!!), agricultura la scară largă (aratul, irigatul), construcţiile, mobila (patul, scaunul), cuţitul, împărţirea timpului în luni, monogamia, diviziunea muncii, animalele de muncă, mirodeniile, algebra, aritmetica, geometria, soldaţii profesionişti, zidurile aşezărilor, oraşul, cuiul, ciocanul, burghiul manual (yep!), vârful metalic la săgeată, lipiciul, armura din metal, traista, tolba, teaca (mai întâi la cuţit, apoi la sabie), încălţămintea, legea, curtea de justiţie, închisoarea, arhiva, datoria, poşta şi berea. Atenţie, scrisul a apărut după 3.500... deci spre 3114.


Aşadar, schimbările nu sunt bruşte, ci apar în timp. Acum să ne gândim la cum arăta lumea în perioada respectivă şi cum a arătat după. Iar acum să ne gândim că internetul, cardul bancar, televiziunea şi telefonia sunt invenţii recente. Ok, inventaseră sumerienii că au fost mai avansaţi. Dar în perioada 3114 parcă îi lovise inspiraţia pe toţi pe tot globul.

Următoarea perioadă
Cică o vârstă a omenii (age) ar dura 2150 de ani şi sunt numerotate invers cronologic faţă de succesiunea zodiilor. Acum suntem în Era Peştilor (Age of Pisces) şi intrăm în Era Vărsătorului (Age of Aquarius). Detalii sunt pe wikipedia. Deci ar trebui să aştepăm cam până în 2150. Probabil că modificările o să vină mai devreme: 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats