marți, 21 iulie 2009

Despre autonomie

După cum am mai scris la postul referitor la administraţia teritorială a României, susţin refacerea judeţelor vechi, de dinainte de republică, dar şi înfiinţarea unei noi structuri administrative, între judeţ şi stat: regiunea sau provincia. Numele nu este interesant, ideea contează.

De asemenea, sectorul se desfiinţează şi este înlocuit de cartier, astfel încât orice oraş poate fi împărţit în cartiere. De asemenea, orice comună poate fi împărţită în sate. Astfel, avem:
Nivelul 1
- cartiere (care formează oraşe/municipii în mediul urban);
- sate (care formează comune în mediul rural);
Nivelul 2
- oraşe/municipii ca localităţi urbane (care formează judeţe);
- comune ca localităţi rurale (care formează judeţe);
Nivelul 3
- judeţe (care formează regiuni/provincii);
Nivelul 4
- regiuni/provincii (care formează statul);
Nivelul 5
-stat (care este parte din UE)

Ca o completare, este necesar să adaug şi câte ceva despre fiscalitate. Gradul de autonomie ar trebui să fie mai crescut, astfel încât să poate fiecare structură să îşi împartă câte ceva din taxele şi impozitele colectate pe teritoriul lor.

Strict referitor la Ţinutul Secuiesc, cred că chiar ar trebui făcut referendum prin care, fiecare localitate în care există un comitet de iniţiativă care a strâns semnături să poată să voteze dacă să parte din regiunea Secuime sau nu. În fond, are justificare istorică, dacă ne gândim la scaunele secuieşti din perioadă pre-habsburgică. Dar atunci, ar trebui să fie reconcepută şi o regiune/provincie germană în Transilvania.

Sigur, la un moment dat, vor reveni. Dar, mai bine să fie lăsaţi să ajungă singuri la concluzia asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats