sâmbătă, 28 februarie 2009

Oameni care nu ştiu să răspundă la telefon

Am o nelămurire asupra modului unor oameni de a răspunde la telefonul fix. De regulă la muncă. Şi mă refer la telefoanele fixe model vechi, de preferinţă fără afişaj şi cu un ton de apel din fabrică.

Telefonul sună ţârr ţârr. Omul ciudat pune mâna pe receptor să nu-l ridică. Stă o secundă. Aşteaptă să mai facă un ţârr. Abia atunci ridică receptorul. De ce?

El nu ştie că se poate răspunde apelului şi între ţârr-uri? E în fond doar o melodie de apel, ţârr-ul nu atrage atenţia asupra momentului în care să răspunzi. Unii motivează că să nu mai ridice receptorul dacă telefonul tot nu mai sună. Păi... oricum, au făcut efortul de a pune mâna pe receptor. Chiar de a se deplasa până la aparat. Poate omul închide cu o fracţiune de secundă înainte să facă ţârr şi l-ai pierdut voit.

Nu înţeleg ce au oamenii aştia în cap. Îşi dreg vocea? Îşi pregătesc discursul de întâmpinare a vocii de la celălalt capăt al firului? Îşi fac curaj? Par mai şic? Par mai preocupaţi? Mai serioşi? Le e teamă că se strică aparatul dacă ridică receptorul între ţârr-uri? Le e teamă că o să-i ia apelantul la mişto că au răspuns în afara ţârr-ului?

Cum să-i dezveţi?
1. În primul rând să conştientizeze şi să dea o explicaţie. Poate dacă omul vede cât de penibil este o să se prindă. Şi să fie sunat pe mobil. Dacă are o melodie asemănătoare cu sunetul telefoanelor fixe vechi, atunci pasul doi.

2. A doua soluţie este un aparat DECT sau wireless. În orice caz, fără fir să fie. Nu mai e cazul să ţină o secundă mâna pe receptor că... el ESTE receptorul. Trebuie să apese pe buton, ca la mobil. Ce o să facă? O să ţină degetul pe buton şi o să apese doar la ţârr?

3. A treia soluţie este un aparat mai nou, cu tonuri mai melodioase de apel. Melodii, ce mai. Adică nu mai sunt ţârr-uri de o secundă da - una nu. Ce o să facă? O să răspundă după ce se termină melodia? E logic că apelantul a închis deja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats