joi, 19 februarie 2009

Biserica are foame de bani, băieţi

În proiectul de buget se prevede alocarea unei sume mai mari decât anul trecut pentru biserici. Cu 50% mai mare. Suma este de 284 milioane lei, prin comparaţie cu 190 milioane lei cât era anul trecut. Având un număr mai mare de enoriaşi şi o infrastructură mai dezvoltată, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit halca cea mai mare. Adica 280.675.000 lei pentru salariile a 17.545 de preoţi. Cu 50,2% mai mult, ca să fiu mai exact. Se adaugă 60 milioane lei la fondul pentru refacerea unor biserici.

Adică clerul o să înghită mai mulţi bani de la bugetul de stat, din banii noştri, ai tuturor. Emil Boc tocmai a aruncat 284 milioane lei în aer şi a strigat că Dumnezeu să-şi ia cât are nevoie, ce lasă să cadă, să ia preoţimea. Cu o mână dă bani aiurea, cu cealaltă mână face semne disperate că este buget de criză.

Cu cine avem de-a face?
În primul rând, să vedem cine este inamicul. O mână de băieţi care nu prea permit accesul femeilor în rândul castei lor (femeile nu pot să aplice decât pentru postul de călugăriţă, sau la personal TESA) şi care spun că facilitează accesul nostru la Dumnezeu. Adică nişte intermediari. Şi, ca orice intermediar, practică un comision. Băieţii ăştia spun că numai ei cunosc ce vrea Dumnezeu. Un Dumnezeu cu care nu au vorbit niciodată. Dar ei ştiu că "Dumnezeu te iartă, fiule". Băieţii ăştia merg constant pe nişte presupuneri şi toată schema merge câtă vreme există o gloată de oameni care să-i creadă.

Dumnezeul lor este atotputernic, ştie tot, vede tot, este peste tot, este mai presus de noi toţi, dar are constantă nevoie de bani. Nu contează de unde. Acum, de la bugetul României. Băieţii ăştia practică un monopol, deoarece numai ei îţi pot spune ce vrea Dumnezeu de la viaţa ta. Bine, fiind mai multe grupuri, vorbim despre un multipol. Nu-s firme, nu-s ONG-uri, nu-s administraţie publică, nu-s persoane fizice, dar le intră bani şi au conturi.

Accesul meu direct la Dumnezeu nu este permis. Nu numai că până la ultimul etaj mă mănâncă toţi sfinţii şi îngerii, dar până să vină liftul te loveşti de băieţii ăştia cu întrebări de paznici. "Ce căutaţi aici?". "Ştiţi că nu aveţi voie să pozaţi aici?". Deviza unui preot este: "Mă îmbrac ca un ninja, nu mă bărbieresc cu lunile, mănânc până crăp, fredonez puternic nişte cântece lălăite la orice petrecere, sunt invitat din start la nunţi, botezuri şin înmormântări, dar vreau să-mi arăţi respect, să te uiţi în jos când ţin un discurs, să nu te fereşti când dau spre tine cu un buchet de buruieni plin de apă dintr-o găleată, să-mi vorbeşti cu dumneavoastră şi eventual să-mi pupi mâna, cartea, crucea şi tablourile de la locul de muncă".

Cramponaţi de trecut
BOR este o instituţie care abia a intrat în secolul 20. Şi-a făcut post de radio şi un altul de televiziune. Că în rest, este de secol 19. Ca să nu mai vorbim că nici nu zăreşte secolul 21. La biserică nu poţi cumpăra nimic cu cardul. Nu acceptă donaţii online. Parohiile nu prea au site-uri. Ca să nu mai vorbim despre podcasturi cu ultimele slujbe, sau live video streaming, sau fan items (wallpaperuri, avataruri, tonuri de apel...), nu are cont de utilizator la PayPal, preoţii nu au e-mail individual de serviciu. Nu are departament de Relaţii cu Enoriaşii, nu are linie de apel gratuită. Astea mi-au venit acum în cap. Nu are documente vechi în format pdf... Nu are mai nimic modern în ea.

Dar partea cea mai nasoală este că BOR consumă bani de la stat. Pentru că susţine că un evreu (destul de inteligent şi născut prea devreme) a înviat după ce l-au omorât autorităţile. Alte organizaţii-surori, susţin acelaşi lucru. Nu se înţeleg la unghiul de abordare asupra ceea ce a zis omul de fapt.

Cea mai mare organizaţie de profil, Biserica Catolică, este aceeaşi instituţie care omora oameni în numele credinţei. Când a zis omul de acum 2000 de ani că trebuie omorâţi nişte oameni în numele lui? Păi, n-a zis. Aceeaşi instituţie care le spunea oamenilor că nu e frumos să facă sex, să se îmbrace până-n gât, să creadă că Pământul e plat şi că e centrul universului. Acum 500 de ani l-a morât pe un băiat care zicea că Pământul e rotund şi că se învârte în jurul soarelui şi că stelele nu sunt sufletele morţilor ci alţi sori şi că mai sunt şi alte astfel de Pământuri care se învărt în jurul aceluiaşi soare. Nu povesteau ei că plouă că aşa vrea Dumnezeu? Că tună că s-a supărat Dumnezeu? Că nu s-a făcut recoltă că nu a vrut Dumnezeu? Că te-ai îmbolnăvit că te-a pedepsit Dumnezeu? Nu încercau să vindece oameni de diverse molime spunând rugăciuni?

Cum ar trebui să fie
În Suedia nu există biserici de stat. Instituţiile de profil primesc trei firfirei de bani, cât să aibă un fax, un calculator legat la net şi un contabil. În rest, se trăieşte din donaţiile enoriaşilor. Biserica din Suedia are departament de viciu, care observă cât la sutp din venitul tău merge pe alcool, ţigări şi prostituate. Dacă vrei apoi ajutor social de la parohie, îţi dă mai puţini bani, eliminând procentul pe care l-ai cheltuit în medie pe vicii.

Nu ar trebui să fie şi la noi la fel? Adică, vrei - donezi. Nu vrei - nu donezi. Astfel, biserica trebuie să apară mai aranjată şi mai deschisă, iar clerul să se mişte mai cu talent. Că acum, lucrează la stat. Bisericile trebuie să îşi administreze fondurile eficient, să aibă fonduri de pensii, fonduri de şomaj, să îşi pună finanţele pe bursă. Să bage banii în circuit, că doar au o pilă tare de tot. Dealerii lor să-şi facă o cruce mare înainte de şedinţa bursieră, că poate... Doamne ajută.

Să îşi adapteze discursul la secolul 21 şi să fie mai activă în online, după cum am zis mai sus. Evlavioşii să poată să vadă slujba live pe site-ul parohiei de oriunde au internet mobil şi să asculte cântările alea la iPod în avion, duă ce şi-au actualizat podcasturile. Cine vrea să poată face donaţii cu cardul la sediu, sau online. Sau prin PayPal. Să publice rapoarte de activitate, rezultate financiare. Confesiunea prin skype... Slujbele de la Patriarhie de Paşti şi de Crăciun să iasă pe DVD şi blu-ray, să fie video-on-demand la operatorul de tv...

Apoi să aibă alte probleme. Că fondul e pensii "Maica Domnului" s-a expus 10% pe piaţa de obligaţiuni sub-prime, că nişte hackeri i-au atacat site-ul, că trei ore nu o să meargă donaţiile prin PayPal, că filtrul de spam nu mai e bun şi face licitaţie pentru un antivirus nou, că programul de contabilitate e depăşit...

Până atunci, rămânem pe cap cu bisericile astea, în halul ăsta. Care consumă constant bani de la buget. Şi care au o ofertă adaptată pentru oamenii din secol 18, nu 21. Rămasă adânc în trecut, nu ştie cum să-şi folosească site-ul, postul de radio sau de tv, respinge avorturile şi cuplurile de acelaşi sex şi consideră femeia inferioară barbatului. Biserica Catolică nu le permite preoţilor să se căsătorească şi trebuie să rămână virgini pe viaţă, iar enoriaşii nu trebuie să divorţeze. Biserica Ortodoxă obligă preoţii să se căsătorească. Bisericile neoprotestante obligă enoriaşii să asiste la tot felul de slujbe obositoare şi lungi, să doneze bani cu nemiluita, să practice tot felul de obiceiuri înjositoare (preoţii penticostali pun enoriaşii să urle rugăciunile, că Dumnezeu îl va auzi doar pe care care strigă mai tare), să cânte îndelung tot felul de melodii care sună a spălare de creier, să mănânce ca animalele ierbivore, să nu se uite la filme porno în timpul liber şi au n-au trabă, să vină bieţii oameni la tot felul de adunări. Şi se supără eticheta de "sectă". Păi, parcă sunt Amway! Iar Amway, parcă e o sectă...

Concluzie
Până nu o să văd preotese, servicii de asigurări sociale, donaţii online, slujbe mai scurte, ahitectură modernistă, angajaţi care să poată să aibă liniştiţi ca o a doua slujbă la un video-chat, şi serviciul divin să se reducă la a explica enoriaşilor accesul la Dumnezeu este direct şi nemijlocit... toate organizaţiile astea nu o să mă convingă cu nimic.

Partea care mă deranjează cel mai tare este că în România mănâncă bani de la bugetul de stat, la care contribui şi eu. E foame de bani, băieţi.

Epilog (sau epitaf...)

Cu dedicaţie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats