Vreau să-mi schimb adresa din buletin. Trec peste faptul că trebuie un teanc de documente, printre care chitanţa unei taxe de 7 lei pe care o plătesc într-un loc şi un timbru fiscal de 4 lei pe care-l iau din alt loc, în loc să plătesc dracului 11 lei la secţia de poliţie unde depun actele, în clipa în care depun.
Printre documente, este şi o cerere de eliberare a CI. Mă uitam pe net ca să văd ce acte îmi trebuie şi dau de site-ul e-guvernare.ro. Foarte bine, mă gândesc. Descarc formularul online, îl trag la imprimantă şi-l completez acasă, ca să vin cu dosarul gata făcut.
Pe site însă, nu se poate găsi nimic. Este făcut foarte încâlcit, să nu înţelegi nimic, pe principiul comunisto-sovietic de organizare a administraţiei publice. Totul trebuie să fie confuz, ca cetăţeanul să nu găsească nimic şi să fie dependent de stat. Motorul de căutare e un căcat sinistru cu rezultate aiurea, am găsit cererea dar când am descărcat îmi arată doar o listă cu documentele necesare, dar nu şi formularul cererii.
Se vede de la o poştă că site-ul a fost făcut în stilul funcţionarilor publici români. Hai să facem repede ca să fie, când ne întreabă UE să spunem că avem. Nu contează cum e, ideea e să fie. Şi da, aşa e. Este foarte prost făcut, dar e. Nu se poate folosi de un om întreg la minte, care vrea să găsească un formular util, ci doar de un funcţionar de stat care nu face altceva decât să frece menta toată ziua şi are timp să piardă o săptămână pentru navigarea prin site pentru a căuta un document.
Daa, acesta e cuvântul de bază: a căuta. Nu este a găsi. Funcţionarii de stat vor să mă pună să caut... dar nu să şi găsesc formularul de care am nevoie. E-guvernare.ro este un alt proiect bine inteţionat şi prost realizat, care a mâncat bani publici, încasaţi de oameni incapabili să facă ceva ca lumea. Un site făcut pentru cetăţeni, dar imposibil de utilizat.
Chipurile s-a informatizat posta. Foarte bine, mi-am zis, suntem in rand cu lumea. Cand colo, in loc sa se simplifice munca, e dubla. Functionara introduce intai datele in calculator, apoi le transcrie de mana in registru. Pai doar n-o sa ai incredere in calculator, suntem doar oameni seriosi :)
RăspundețiȘtergereDa, cum să ai încredere în calculator? Trebuie să avem încredere în omul de la ghişeu, că... ştie el ce face. Am mai auzit replica asta la un bătrânel la coadă la bilete de tren: "dracu ştie cum le-o zăpăci acolo, că le dă prin calculator".
RăspundețiȘtergere