joi, 14 ianuarie 2010

O carte care deschide mintea: "Aventurile lui Jonathan Gullible"

Am găsit o carte foarte interesantă pe net. Se numeşte "Aventurile lui Jonathan Gullible" ("The adventures of Jonathan Gullible") şi este scrisă de Ken Schoolland.

În carte este vorba despre un om dintr-o ţară cu o economie liberă, care a ajuns într-o ţară închisă, cu o economie de tip socialist sau în cel mai fericit caz un stat de tip glasnost/perestroika sau mafiot. Ca cetăţean român, care am trăit prin toate aceste tipuri de stat şi de economie, descrierile mi s-au părut familiare:
-prin statul comunist cu economie planificată socialistă am trecut între 1947-1989, în care totul aparţinea "poporului", adică tuturor (fiecare susţinând că este şi dreptul lui) când venea vorba de a profita, dar nimănui (fiecare spunea că este al celorlalţi) atunci când venea vorba de a investi energie, muncă sau bani. În fond, statul nu era expresia alegerilor făcute de comunitate, ci era elita care s-a impus la conducere, fără a lăsa poporului posibilitatea de a o penaliza. Iar bunurile aparţineau statului, proprietatea privată fiind anihilată.
-prin statul de "comunism cu faţă umană" sau "socialism democratic" în fapt glasnost politic şi perestroika economică am trecut în perioada 1989-2000 (din care în ultimii patru ani partidele democratice au fost nu numai tolerate ca iniţial, pentru nuanţă, dar li s-a permis chiar să acceadă la putere, dar fără a exercita efectiv puterea, fiind doar izolaţi în vrâful piramidei în timp ce adevăraţii coordonatori au rămas aceiaşi); aici mai intră şi perioada 1944-1947, când socialismul avea o faţă umană, deoarece comuniştii care acaparau puterea nu doreau să îşi facă publică agenda ascunsă.
-prin statul mafiot trecem acum, din 2000 încoace, cele mai elocvente exemple fiind perioada Adrian Năstase (2000-2004) şi perioadele în care Traian Băsescu a reuşit să îşi impună punctul de vedere. În istoria României avem o oarecare asemănare în perioada 1938-1944, în care corupţia devenise generalizată iar autocraţia şi interesele de clan primau interesului public (cu menţiunea aici că iniţiatorul perioadei a fost regele Carol al II-lea prin impunerea diactaturii personale, în perioada 1938-1940 el fiind principalul beneficiar; în perioada războiului administraţia şi înzestrarea armatei erau cele mai bune exemple de corupţie).

Cartea redă pe înţelesul tuturor situaţii punctuale, specifice acestor tipuri de state care au în comun economia închisă şi autocraţia, cazurile fiind tratate episodic. Firul povesturii este profund inspirat din "Călătoriile lui Gulliver", după cum reiese şi din numele personajului principal. Modul de tratare este prezentarea situaţiilor aparent normale (chiar cutumiare) pentru o comunitate prin ochii unui străin cu alte principii şi altă optică.

Acum la momentul la care am pus postarea pe blog încă nu am terminat-o dar este fascinantă şi incredibil de reală, în special pentru ţara în care trăim. Mai ales, cum pot unii oameni ajuns în funcţii publice să îşi bată joc, să fure sau să nu le pese de banul şi bunăstarea publică. Iar mulţi cetăţeni, din prostie, cointeresare sau lipsă de informaţie, continuă să îi voteze, conservându-i în acele funcţii.

Unde se găseşte
Pentru care care doresc să o citească gratis, cartea disponibilă pe suport electronic aici (tradusă profesional în limba română). Se accesează site-ul Institutului Ludwig von Mises din România şi se citeşte online, fiecare capitol având pagina lui. Nu este disponibilă copierea unui fişier pentru citire offline, dar pe cei interesaţi de asta (din motive de dial-up sau lipsa unui acces permanent la internet) îi sfătuiesc să facă un mic efort de a copia textul de pe fiecare pagină.

Pentru cei care o vor în format palpabil, de hârtie, cartea este disponibilă spre cumpărare pe Amazon, pe site-urile locale din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Canada, depinde de unde îţi este mai ieftin s-o comanzi (carte+transport).

PS

Pe site-l institutului am mai descoperit şi alte lucrări pe stilul meu, de libertarian de dreapta. Celor vrăjiţi de mirajul socialismului/comunismului le recomand lucrările despre disecarea economiei de tip socialist.


Pe aceeaşi temă:
Filosofia libertăţii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats