Pe multe ambalaje de sucuri scrie "100% natural". Oamenii îl pun rapid în coşul de produse, gândindu-se la 100% fruct. Adică, ei cumpără sucuri naturale. În fapt situaţia este cu totul alta.
Întradevăr, produsul respectiv este 100% natural. Nu deschid discuţii cu oamenii din Europa de Est care au rămas speriaţi ca-n anii 90 când eticheta spunea altceva. "Minte, dom'le" este singurul lor argument. De ce? "Că nu se poate să fie chiar aşa cum scrie", este răspunsul. Şi atât. Închid tema imediat, deoarece a nu specifica pe etichetă ce este înăuntru contravine legislaţiei în vigoare, iar eu cred că dacă au dat drumul pe piaţă unui produs, el respectă legislaţia. Şi cu asta consider că am închis gura celor care cred că eticheta minte şi nu mă mai interesează ce au de zis. Cu ei nu poţi discuta, ei căutând mereu chestii care să-i sperie sau cu care să pornească dispute.
Revenind, întradevăr, produsul este 100% natural. Dacă citim cu atenţie eticheta, la ingrediente observăm că este făcut din piure de sâmburi. Mix care este întradevăr natural, deci eticheta nu minte, doar induce în eroare. În fapt, induce în eroare deoarece oamenii se gândesc la "fruct", nu la "ingrediente naturale". Şi de aici cei puşi pe ceartă încep să se războiască cu sistemul, că nu ar fi natural...
Alte sucuri conţin extrase de fruct. Se mai bagă eventual conservanţi, coloranţi, arome. Ah, şi zahăr. Care zahăr, este natural.
Ceea ce contează este conţinutul de FRUCT. Cât la sută este fruct? Uneori 75%, alteori 20%, şi chiar 2% (la ice tea). Aşa că sticlele/cutiile pe care scrie "100% natural" sau doar "suc natural" mai au o menţiune mică: conţinut fruct/pulpă de fruct.
Am găsit pe piaţă un suc care este 100% . Da, fructe presate şi atât. De la Pfanner. Şi nu scriu asta pentru reclamă, scriu că mi-a luat ani de citire a etichetelor prin magazine înainte să cumpăr ceva şi am dat peste acest suc. Este cel de mere din Tirolul de Sud, de la Pfanner. Au mai scos recent încă unul, de portocale, dar nu l-am luat. Pe cutia celui de mere scrie că este obţinut prin presare directă.
Nu am încercat produse bio din categoria "sucuri", nu ştiu cum sunt.
Concluzii:
- nu te lua după cât-la-sută natural este sucul, deoarece reprezintă totalitatea ingredientelor naturale
- citiţi cu atenţie eticheta să vedeţi cât este conţinutul de fruct propriu-zis, sau pulpă de fruct.
- de regulă, conţinutul mare de fruct rezultă din presarea directă.
- părerea mea este că pe etichetă ar trebui scris mare "x% conţinut fruct", nu "x% natural".
Interesant. O să fiu mai atent la ce cumpăr.
RăspundețiȘtergereCe scrie mare pe faţa etichetei 100% natural înseamnă că întradevăr conţine ingrediente naturale. Contează ce scrie mic, la lista de ingrediente. Acolo scrie, minuscul "conţinut fruct 17%".
RăspundețiȘtergere