joi, 30 iunie 2011

Nu ne intereseează, dar sună bine să ne dăm anti

Ne ia valul oengismului şi să ne dăm buni samariteni. Clicăm petiţii online şi avem sentimentul lucrului bine făcut. Vorbim cu aplomb, mâhnire de ocazie şi un marş/flashmob început pe twitter => suntem moderni. Totul pe motivări superficiale, ce dau bine social. Etnobotanicele nu ucid, doar abuzul. Exploatarea minieră pe cianuri nu e toxică dacă nu bagi botul în laborator. Armele nu ucid, ci oamenii.

Sună bine să fim pe trend în ceea ce priveşte stupefiantele cunoscute ca etnobotanice. Ca în cazul alcoolului, abuzul te bagă în comă. Abuzul de orice face rău. Abuzul de tutun, de zahăr, ba chiar şi abuzul de apă. În evul medui se practica o metodă de tortură prin forţarea subiectului să bea apă peste măsură. Acum ar trebui să interzicem apa deoarece abuzul face rău?

Sună bine să fim pe trend în ceea ce priveşte exploatarea minieră auriferă pe cianuri. Hai să protejăm mediul, să fim verzi. Dar nu ştim ce înseamnă tehnic exploatarea pe cianuri, ştim din auzite, din pliante de Greenpeace şi din faptul că sună urât.

Cianura se foloseşte în laborator, unde sunt instalaţii închise. Dacă nu te bagi ca prostul în miezul instalaţiilor, atuni nu ai de ce să te temi. Vaporii emişi în atmosferă sunt apă. Cantitatea de cianură din ultimul iaz de decantare este la fel de mică precum cea existentă în orice râu. Surpriză? Da, surpriză, în orice apă există acea cianură.

Supriză şi mai mare: concentraţia cea mai mare de cianură pe care omul o consumă este într-o ceaşcă de cafea.

Dar sună bine să fim împotriva cianurii, pentru că cianura ucide. Da, uciode în concentraţii mari, la fel cum ucide orice substanţă din 90% dintre medicamente dacă le consumăm în concentraţii mari.

Suntem împotriva deţinerilor de arme pentru că armele ucid. Nu armele ucid, ci muniţia. Nu muniţia în sine, ci viteza mare a glonţului. Iar viteza aia e dată de un om, nu de armă în sine care poate sta foarte bine în sertar. Deci, nu armele ucid, ci oamenii care le folosesc.

Iar moartea survenită ca urmare a folosirii unei arme de foc nu este obligatoriu un termen de rău. Negativ, pe care trebuie să-l hulim. Grănicerii au arme. Poliţia are arme. Armata are arme. Da, dar ei ştiu să le folosească şi au acest drept, ar spune unii. Eh na? Ei au învăţat să le folosească şi au acest drept pentru că noi, cetăţenii, prin legile votrate de reprezentanţii noştri din parlament le-am dat acest drept ce decurge logic din funcţionalitatea pe care instituţia din care fac parte o au.

Dacă fiecare proprietar are o armă în casă, spargerile de locuinţe ar fi mult mai puţine deoarece hoţul crede că eu poate am o armă în casă şi voi trage în el. Cazul pilotului Iovan care a tras în cel care a intrat prin efracţie pe proprietatea lui, să-i spargă casa. Hoţul ăla ăşi poate face rost de o armă mult mai uşor decât mine, că se plimbă şi are contact cu medii specifice de traficanţi de arme nemarcate. La magazin se pun în vânzare arme marcat şi muniţie marcată. Iar muniţia se marchează de secole.

Scandalurile de pe stradă ar fi mai puţine că nu are rost să te iei la ceartă pentru că ţi-a dat un umăr pe stradă. Poate chiar nu a văzut omul. Iar când ne gândim cam ce low life stârneşte un scandal stradal... ar fi mai bine dacă ăluia i-ar fi frică de riscul ca eu să trag în el.

Dar desigur, mereu e loc de excepţii. Există morţi din accidente auto, dar asta nu înseamnă că ar trebui interzise maşinile.

Nu vedem pădurea din cauza copacilor. În România mor mai multe persoane ca urmare a accidentelor auto decât din uzul armelor de foc sau etnobotanicelor la un loc.

Energia nucleară este mai curată decât cărbunele, gazul sau petrolul. Nu are emisii! Deşeurile radioactive sunt stocate corespunzător, nu uitate pe câmp, aşa cum se face în ţările fără legislaţie în domeniu. Energia bazatîă pe uraniu este verde. În plus faţă de solară şi eoliană este predictibilă. Dacă o fabrică are nevoie de o anumită cantitate de energie, după cum are normată producţia, nu se poate baza pe norii de afară sau după cum bate vântul. Doar o centrală pe cărbune, sau gaz sau petrol sau... uraniu îi poate da ceva normat şi programabil.

Greenpeace are finanţatori care sunt interesaţi de scăderea preţului la minele de aur ce exploatează cianuri, la minele de uraniu, ca apoi să cumpere. Când ai în mână butonul de declanşat proteste împotriva cianurilor din minele de aur sau împotriva energiei nucleare ca urmare a unei explozii, atunci poţi controla preţul. Când vinzi, blochezi protestele. Pentru un asemenea băiat, ecologiştii de ocazie sunt doar nişte proşti creduli.

Sunt mulţi, mai ales est-europenii, care gândesc numai în excepţii. caută constant "portiţe de scăpare". Oamenii de genul acesta nu pot să aibă niciodată o imagine de ansamblu, dacă mintea lor e constant preocupată în a găsi chichiţe, mărunţişuri nelalocul lor, mici scăpări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats