joi, 25 februarie 2010

Trec pe Rynga

Acum folosesc Jumblo, pentru apelurile către mobil. Am mai scris aici cum l-am descoperit, nu mai reiau.

Din nefericire pentru mine, Jumblo a majorat constant tarifele către România-mobil. A mai umblat şi la alte destinaţii, fixe sau mobile, dar nu m-a interesat pentru că 100% din apelurile mele au fost spre destinaţii mobile din România. Iniţial, tariful era 2,5 eurocenţi/minut. Apoi a crescut la 3 eurocenţi/minut. Apoi a crescut la 4 eurocenţi/minut.

Când a ajuns la aceasta valoare, am constatat că a egalat tariful Rynga (operator de VoIP ce aparţine aceleiaşi companii, Dellmont). Numai că Rynga practică tarif zero - adică apeluri gratuite - spre destinaţii fixe din România. Bine, nu este gratuit şi nelimitat, ci 150 de minute pe săptămâna (nereportabile), pentru o perioadă de 120 de zile, de la ultima reîncărcare de minim 10 euro. Pentur reîncărcările sub 10 euro, numărul de zile se reduce la jumătate, adică la 60. După terminarea minutelor săptămânale, sau a perioadei de gratuitate, conforma Fair Use Policy, costul convorbirii este de 1,5 eurocenţi/minut. Exact cât practică şi Jumblo în mod normal.

Deci, Jumblo şi Rynga au amândoi 4 eurocenţi/minut spre mobil. Până acum niciun motiv să schimb. Dar Rynga are apelurile alea gratuite pe fix. În cazul acesta, o să schimb. Aştept să mi se termine creditul pe Jumblo, închid contul şi-l deschid dincolo.

marți, 23 februarie 2010

Ce spune o femeie când nu are nimic de spus

Unii oameni nu se potrivesc şi cu asta basta. Am observat că nu sunt compatibil cu o doamnă anume, pentru că nu suport să fiu luat constant la întrebări din orice căcat. Când ăi spuneam că nu vreau să-i zic (fiind dreptul meu), se oftica.
Asta e, aşa sunt eu, am preferinţele mele. Nu sunt obligat să accept pe cineva şi niciuna nu este obligată să mă accepte pe mine. I-am spus asta femeii şi m-a interpelat după câteva zile. Avea chef de ceartă, iar eu nu. Concret, nu avea mai nimic de zis. Cel mai bine, redau conversaţia mai jos.

PE SCURT
ea: buna, nu mi-ai dat drept la replica la ceva ce ai scris pe mess
eu: poti scrie pe mess oricand, dar hai, spune acum
ea: n-am nimic de zis, doar ca ai pb de comunicare
eu: ok, acum mi-ai zis, pa
ea: acum bag niste fitile poate te enervezi
eu: nu ma enervez
ea: atunci pa
eu: asta ziceam si eu: pa

PE LARG
ea: buna seara
ea: interesante mesaje lasati
ea: si apoi nu dati dreptul la replica
eu: daca tie nu ti-a mers messul sau n-ai avut net sa lasi un drept la replica, nu e vina mea
ea: aha
ea: tot altii sunt de vina
ea: ma scuzati
eu: tu m-ai acuzat ca nu-ti dau dreptul la replica
eu: cum ti-am scris si eu, asa imi puteai scrie si tu. tu ai preferat sa nu scrii nimic si sa ma acuzi acum ca nu-ti dau dreptul la replica. poftim, spune ce ai de zis
ea: mess-ul a mers
ea: dar de obicei cand ii scrii unei pers
ea: faci cumva legatura cu discutia la care te referi
ea: nu scrii niste replici
eu: eu nu cred ca e obligatoriu sa te legi mereu, de obicei, de discutia anterioara
eu: ma rog, asta nu inseamna ca e gresit ce crezi tu. doar ca asa cred eu.
eu: in fond, ce anume vroiai sa-mi spui?
eu: in afara de a vorbi despre cum sa vorbim

(încerc să aflu în fapt, ce are de zis)

ea: dupa acele replici
ea: nu cred ca mai am ce sa iti spun (am uitat s-o întreb de ce m-a mai contactat)
ea: decat ca cel cu probleme de comunicare esti tu
ea: nu eu
eu: deci replica ta era un anunt pe scurt: "ai pb de comunicare". atat. ok, m-ai anuntat.

(ok, credeam că discuţia s-a terminat. mi-a zis ce avea de zis... dar nu! avea chef de ceartă. cum strâneşti o ceartă? bagi fitile. poate celălalt răspune)

ea: ti-am imitat stilul
ea: e o imitatie pala, recunosc
ea: dar e o incercare
eu: bun, atunci mi-ai spus
eu: (am copiat ce era mai sus) ea: cel cu probleme de comunicare esti tu / ea: nu eu
ea: iti urez in continuare o seara placuta
eu: mersi la fel, papa
ea: si o viatza usoara
eu: idem
eu: si scuze ca n-am avut chef de cearta acum
eu: incearca si la alte persoane online din lista ta
ea: dar nici nu ma certam
ea: tu crezi mereu ca are cineva ceva cu tine
eu: siiiigur
ea: si ca toata lumea te interogheaza

(în continuare, ea crede că eu trebuia să tac şi să o accept cu tirul interogator, de parcă era la minute incluse)

eu: ultima data ti-am spus ca esti intruziva, asta e parerea mea despre tine. din reactia ta inteleg ca te-a deranjat. pur si simplu nu imi place sa spun unele lucruri. atata tot. asa sunt eu. nu-ti place, asta e.
ea: faptul ca cineva te intreaba ceva si nici nu e deranjat ca nu ii raspunzi
ea: ca intelege doar cand o pers nu are chef de destainuiri
ea: si-n fine
ea: multa galagie degeaba
ea: seara placuta iti urez
eu: tocmai, asa sunt eu, asta e. mai zic inca o data, tie la fel. observ ca nu ne potrivim, shit happens.
ea: ok

În esenţă, femeia nu avea nimic de zis. Doar nişte chestii ca să se ia la ceartă, poate aşa îşi vărsa nervii pe mine. Ghinionul ei e că eu sunt calm. Am şters-o din listă şi i-am dat ignore.

Ca sfat: dacă eşti luat(ă) în asemenea stil de cineva, nu-i fă jocul. Vrea doar să se certe. Vrea să te enerveze, să faci urât ca apoi să te arate cu degetul că nu se poate discuta cu tine. În mod concret, neavând nimic de zis. Cealaltă persoană nu a făcut decât să-şi descarce nervii pe tine şi să te umple de draci. Întreabă ce exact are de zis şi o să vezi că nu are mai nimic. Sau nimicuri. A se citi pretexte.

Şi ca o concluzie: Până acum credeam că este cinstit ca atunci când respingi pe cineva sau închei o relaţie să dai motivul real. Eu ceream mereu motivul real, până când m-am convins că nu mi se dă motivul real ci doar ceva să am acolo, de ros. M-am gândit că hai să fiu eu cinstit şi să prezint motivul real. Acum m-am schimbat. Nu merită. Mă gândeam că-i fac un bine zicându-i care e problema, să o poată corecta. Dar... eu nu pot schimba pe nimeni, iar oamenii refuză să-şi accepte defectele, preferând să schimbe subiectul. Eh, de acum voi face şi eu cum mi s-a făcut: nu o să dau motivul real. În fapt, nu voi da niciun motiv, spunând că refuz să dau motivul real, pentru că n-o să-i placă.

joi, 18 februarie 2010

Alan a cântat împreună cu Depeche Mode

Revenirea lui Alan în cadrul Depeche Mode este acum mai aproape ca oricând. În cadrul unui concert de binefacere organizat la Londra, Alan a interpretat partea de la clape din melodia "Somebody", la care vocalist a fost Martin.

Am aflat târziu şi nu mi-a venit să cred. Iată dovada. Nu e glumă!



Keep moding

luni, 15 februarie 2010

Hai să facem ceva doar ca să bifăm că e făcut

Vreau să-mi schimb adresa din buletin. Trec peste faptul că trebuie un teanc de documente, printre care chitanţa unei taxe de 7 lei pe care o plătesc într-un loc şi un timbru fiscal de 4 lei pe care-l iau din alt loc, în loc să plătesc dracului 11 lei la secţia de poliţie unde depun actele, în clipa în care depun.

Printre documente, este şi o cerere de eliberare a CI. Mă uitam pe net ca să văd ce acte îmi trebuie şi dau de site-ul e-guvernare.ro. Foarte bine, mă gândesc. Descarc formularul online, îl trag la imprimantă şi-l completez acasă, ca să vin cu dosarul gata făcut.

Pe site însă, nu se poate găsi nimic. Este făcut foarte încâlcit, să nu înţelegi nimic, pe principiul comunisto-sovietic de organizare a administraţiei publice. Totul trebuie să fie confuz, ca cetăţeanul să nu găsească nimic şi să fie dependent de stat. Motorul de căutare e un căcat sinistru cu rezultate aiurea, am găsit cererea dar când am descărcat îmi arată doar o listă cu documentele necesare, dar nu şi formularul cererii.

Se vede de la o poştă că site-ul a fost făcut în stilul funcţionarilor publici români. Hai să facem repede ca să fie, când ne întreabă UE să spunem că avem. Nu contează cum e, ideea e să fie. Şi da, aşa e. Este foarte prost făcut, dar e. Nu se poate folosi de un om întreg la minte, care vrea să găsească un formular util, ci doar de un funcţionar de stat care nu face altceva decât să frece menta toată ziua şi are timp să piardă o săptămână pentru navigarea prin site pentru a căuta un document.

Daa, acesta e cuvântul de bază: a căuta. Nu este a găsi. Funcţionarii de stat vor să mă pună să caut... dar nu să şi găsesc formularul de care am nevoie. E-guvernare.ro este un alt proiect bine inteţionat şi prost realizat, care a mâncat bani publici, încasaţi de oameni incapabili să facă ceva ca lumea. Un site făcut pentru cetăţeni, dar imposibil de utilizat.

joi, 11 februarie 2010

Agăţarea la românce: eu stau, vino tu

Am constatat o serie de diferenţe între modul occidental de a te băga în seamă şi cel din Europa de Est. În Vest, femeile sunt egale cu bărbaţii şi ele ştiu asta, nu au rămas la nivelul de a şi-o dori. Dacă e interesată de el, îi cere numărul şi îl sună. Ea pe el. Şi-l invită în oraş. Semnalul transmis: este interesată de el.

În Europa de Est, mai exact în România, ea nu face asta, pentru că... el nu trebuie să ştie că îl vrea. Hai, că-l place. De ce? Unele consideră că ar părea curve, altele că ar părea slabe dacă îşi prezintă intenţiile, altele cred că el şi-ar permite prea multe şi i s-ar urca la cap. Sau... pur şi simplu, aşa sunt regulile sociale. Adică, ea ridică bariera şi pune semaforul pe verde. Eventual semnalizează asta prin diverse subînţelesuri. Şi, normal, e obligaţia lui să bage a întâia, să pornească motorul şi să treacă linia roşie. Dar ea nu schiţează niciun gest concret. Ea "dă de înţeles".

În plus, ea refuză, pentru că aşa i se pare normal. Ea e invitată de el în oraş (şi nu orice el, chiar El) şi refuză. De ce? Ca să nu arate că se lasă uşor. Pentru că el trebuie să se lupte pentru ea. Big mistake. El înţelege că ea nu vrea. Hai, mai întreabă o dată. Ea... tot mimoză. Între timp, o altă ea se mişcă mai repede şi el are de ales: ori prima care nu prea vrea, ori a doua care ştie clar ce vrea şi-l vrea pe el.

Ea dă de înţeles şi apoi se aşteaptă ca el să facă tot. Ea să nu facă nimic. Ea să stea la primire. Cazul mi s-a întâmplat mie. Ştiam ce vrea, dar nu vroiam. Iată exemplul concret:

(ştia că pe atunci vroiam să văd un anumit film)

Ea: am rezervat 6 bilete la filmul cutare şi mă duc cu nişte prieteni
Eu: foarte bine
Ea: ... (şi se îmbufnează)

(după 3-4 zile)

Ea: eu ţi-am zis că am rezervat bilete, dar n-ai zis nimic.
Eu: mi-ai zis că ai rezervat bilete şi atât. Altceva concret nu mi-ai zis.
Ea: păi, vroiam ca să vii şi tu.
Eu: şi de ce nu mi-ai zis aşa?
Ea: ... (schimbă subiectul)

Modul acesta de gândire este tipic secolului 20. Ele se uită la "Sex and the city", ştiu colecţia curentă de la Zara (deşi nu a ajuns în România) şi aşteaptă Prada să vină aici, sunt deschise la minte şi nu roşesc din orice căcat, nu se mai mărită virgine şi... ce mai, femei emancipate. Dar au rămas în urmă la relaţionarea cu noi.

Modul lor de gândire este acela de a da de înţeles şi apoi aşteaptă ca el să zică. Apoi se supără că el nu a zis. Păi... dacă vroiau, de ce nu au zis ele? "Păi nu se face aşa". Eh, atunci stai şi aşteaptă domnişoară, dar gândeşte-te că el în paralel mai vorbeşte cu altele, dintre care una sigur ştie ce vrea... şi-l vrea pe el şi i-o va spune direct. Şi acea "uşuratică" (în opinia celorlalte) va pune mâna pe el, iar ele vor spune că "prostul, s-a cuplat cu o curvă". Nu. S-a cuplat cu una care nu s-a dat mimoză şi care trăieşte în secolul 21.

Reversul
Ele doar aruncă aşa, o pastilă subtilă. Şi se aşteaptă ca el să facă tot. Dacă el o vrea şi ea nu-l vrea, el (ca orice bărbat) nu e capabil să-i înţeleagă jocul pe care îl face şi continuă să-i facă avansuri. Ea, ca proasta, în loc să-i spună "îmi pare rău, nu sunt interesată" stă şi aşteaptă ca el să plece. Să "se prindă dracului odată" şi să renunţe. Până nu-i spui nu se prinde. Nu vrei - îi spui. Vrei - îi spui.

Dacă îi spui de 4 ori că eşti ocupată, nu te aştepta să înţeleagă sau să deducă. Noi suntem bărbaţi, nu deducem şi nu înţelegem sensurile voastre ascunse. Cine spune că înţelege... minte. Doar a ghicit. Spune-i din prima că nu eşti interesată de el ca bărbat, dar poate ca amic şi vei câştiga un prieten. Un prieten cu care îţi va fi uşor să vorbeşti despre alţii şi care îţi va explica ce e în mintea unuia şi altuia. Dă-te mimoză şi nu spune nimic clar, aşteaptă-te ca el să înţeleagă ce-ai tu în cap fără să spui nimic concret şi o să-l enervezi. Îţi va face reclamă negativă... nu ştii cui. Poate chiar unuia de care eşti interesată.

Fetelor, nu vă mai ascundeţi, nu vă mai ruşinaţi. Aşa făceau mamele voastre şi au ajuns să se mărite virgine fără să locuiască de probă cu bărbatul respectiv. Sigur părinţii tăi s-au certat săptămâna asta. Probabil au invocat diverse căcaturi care s-au întâmplat cu mult înainte să te naşti tu. Dacă nu vreţi să ajungeţi aşa, veniţi în secolul 21 şi renunţaţi la a vă ascunde după vălul islamic. Gândiţi-vă că sunt unele care au făcut asta deja... şi el vorbeşte în paralel cu una din asta.

marți, 9 februarie 2010

Pronunţie

Am întâlnit recent oameni care zic "zizizit" la filmul "This is it" cu Michael Jackson şi "zăbucofilai" la filmul "The book of Eli".

Mi-e cam greu să înţeleg la ce se referă.

joi, 4 februarie 2010

Jurnalul functionarului de stat

Nu este meritul meu, nu l-am creat eu. Dar respectă realitatea, aşa cum este ea în mentalitatea angajaţilor de la stat, care nu înţeleg că ei sunt acolo pe banii comunităţii.

Oamenii care compun comunitatea îşi câştigă banii din afacerile lor private sau relaţiile de muncă pe care la au. Fiind o comunitate destul de mare (locală, judeţeană, naţională, continentală), a angajat anumiţi oameni a căror sarcină este gestionarea treburilor administrative ale comunităţii. Ok, pentru că este o comunitate mare, dar şi pentru că aşa prevede legea. Legea, creată tot de reprezentanţi ai comunităţii.

Practic, comunitatea este şi gospodăria. În loc să te ocupi tu de treburile administrative ale casei tale, angajezi un om care să facă asta. Unii mai cu dare de mână angajează un majordom, care coordonează (dacă forţa financiară este şi mai mare) pe restul angajaţilor care se ocupă de întreţinerea casei (categoria valet, cameristă, bucătar, grădinar, instalator), cu excepţia contabilului şi a avocatului. Cum ar fi ca majordomul tău, pe care-l plăteşti să se apuce să se răstească la tine?

LUNI
9:35
- Am ajuns la serviciu. In fata biroului meu, 50 de ciudati au facut o coada. M-am prefacut ca incep sa-i bag in seama, dupa care am bagat cartonul cu “Revin imediat” si mi-am scos integramele.
10:00
- Cica vor sa ne taie primele si bonusurile. De la 40 de milioane o sa ajungem la 20??? E o crima! O s-o sun pe Nuti sa facem greva. Nenorocitii aia din fata ghiseului sunt inca tot acolo. Par rezistenti.

10:20
- Deschid usor geamul de la ghiseu. Un bou imi intinde o Milka, sa-i pun o stampila. Hahaha…Pentru o Milka poate cel mult sa imi indrept rictusul….
10:50
- Am sunat-o pe Nuti. Maine doar amenintam cu greva. Poate poiimaine sa facem greva, ca sa avem timp sa mergem la Mall. Nu inteleg ce tot ii dau astia inainte cu deficitul bugetar. Ce sa-ti spun, ne-au gasit pe noi vinovati….niste magari.
11:05
- Ziua de luni e cea mai dificila. A trebuit sa-mi limitez pauza de masa intre ora 11 si 13, ca doi tampiti de la coada incepusera sa vocifereze. Primului i-am spus sa revina luna viitoare ca nu gasesc stampila, iar celuilalt i-am spus ca nu ne merge sistemul informatic. Da-i in ma-sa de prosti.
16:20
-“Plata nemeritata acordata la Stat”, din 5 litere. E “spaga” sau”prima”? Sa-l sun pe sef sa intreb.
16:25
- Gata frate, programul. Cat sa stea si un om la serviciu?????? Am impresia ca sunt franta.

MARTI

9:50
- Am intarziat putin din cauza ca m-a lasat BMW-ul. Ce ciudat. BMW e firma privata si uita ca si ei gresesc. De ce atunci sar toti pe bugetari cand se intampla sa gresim si noi??? Am pus in fata ghiseului cartonul de marti. “Programul de azi cu publicul se anuleaza din cauza capsatorului, suspect de gripa porcina”. Am auzit un vaier din fata ghiseului. O fi crapat vreun ghertoi? Asta este, nu suntem highlanderi…

9:55
- O sa ma duc sa ma de-stresez putin, la Cotroceni Mall. Mi-am luat banii pentru munca de teren si vreau sa-mi cumpar un palton si vreu doua costumase, ca sa nu fac greva imbracata ca o toapa.
10:25
- E imposibil sa mai lucrezi cu unii idioti. A venit unul transiprat sa isi plateasca nu stiu ce impozite. I-am spus sa se duca dracului cu srl-ul lui cu tot si sa ma caute cand o sa miroase frumos. Mi se duce dreaq tot Yves Rocher`ul…

11:00
Gina mi-a adus ultimul racnet de telefon mobil. In graba, i-am pus unui imbecil stampila gresita, asa ca l-am trimis acasa sa mai vina cu un formular. Daca ne da prima de stress, imi cumpar si eu un mobil din ala si-i iau si lui fiu-meu. N-o sa saracesc din 1500 de euro, la urma urmei…
11:05
- Pauza de masa
15:00
- Am revenit. Am mancat cam mult, asa ca sunt obligata sa ies putin sa ma plimb, ca sa se aseze mancarea.
16:10
- Am revenit la birou si le-am spus ghertoilor care inca asteptau (hahaha, cat de tampiti sunt…) sa vina miercuri, intrucat oameni suntem si nu ma simt foarte bine.. Au inceput vreo doi sa strige ceva, dar nu-i auzeam ca aveam castile de la mp4 player in urechi.
16:12
- Am sunat sa-mi comand gentutza Gucci. A trebuit sa intru pe Internet si am obosit. Ma duc acasa.

MIERCURI

9:30
- Seful a zis ca oamenii rai vor sa ne restructureze si ca ar fi bine sa facem greva, ca sa aratam cat de uniti suntem. Mimi si cu mine vom fi in primele randuri, ca suntem cele mai frumoase din Directie. O sa avem si o panza mare pe care o sa scriem la misto ca avem un salariu de 900 de lei (hahaha, cam cat cheltuim saptamanal prin Malluri) si ca de unde sa ne mai taie din salarii? Pe Fifi au pus-o sa planga in timp ce o sa pichetam Mall-ul sau ce dreaq vor sa pichetam. Fifi e impresionabila tare si plange la comanda.
10:00
- Pregatirile pentru greva intra in liniutza dreapta. Au angajat si 50 de homelesii sau someri cum naibii le spune, care sa vina cu copiii in brate sa urle una-alta. Le da cate-un senvis, un ceau cald si cate 5 lei, ca suntem in criza.
12:15
- Cat de batut in cap sa fii ca sa ti se spuna ca nu lucram azi cu publicul si tu sa nu pricepi si sa urli ca tampitul ????
Un mafiot din ala care are o firma privata, ca cica sa-i eliberez nu stiu ce adeverinta. Siiiiiigur ca da. I-am psus ca-l rezolv, sa ma sune prin septembrie. A dreaq privatii astia…N-ar da Statului profiturile lor, ca sa aiba si amaratii de bugetari o amarata de prima…Numai pentru ei vor totul ! Pai sa mai ajuti niste nenorociti din astia ????
13:05
- Am pus cartonul cu “Pauza de mese” si am plecat la coafor. Sunt curioasa daca au remarcat pluralul si realizeaza cat dureaza sa iei mai multe mese…
16:00
- Am venit. Le-am strigat prin geam sa-mi spune ce vor si incercam sa ghicesc dupa voce cam cati ani are cel care imi vorbeste. Ala care se milogea sa-i incasez impozitul parea tanar.. Sa plece dreaq la munca, nu sa stea la mila Statului ca sa isi achite darile!
16:10
-Le-am strigat ca oricum glumeam si ca nu am vreme de ei, fiind ocupati cu lestructuralea. Am plecat acasa, ca inchide la Mall.

JOI

10:30
- Ei, am ajuns mai tarzior azi, dar sunt in toane bune. Pe primii 10 de la coada i-am pus sa imi cante ceva frumos, daca vor sa ii servesc. Din pacate, dupa 10 minute mi s-a stricat cheful si n-am mai vrut sa-i servesc. Cred ca s-au suparat, dar le-am inchis geamul ghiseului si am plecat la contabilitate sa-mi iau primele..
12:55
- Fantastic. Aproape doua ore mi-au trebuit sa ma conving ca e joi. Aveam senzatia ca e sambata si exact cand sa plec acasa, seful mi-a spus sa mai stau cateva minute, ca sa vedem cum facem cu greva. Am stat, dar ne deranjau teribil idiotii aia de dincolo de geamul ghiseului. Regret ca s-a abrogat pedeapsa cu moartea!!!!
14:15
- Fantastic. Pe Mimi au refuzat-o sa isi aduca pe post de experti pe cei 3 copii, pe motiv ca nu au voie sa angajeze persoane care nu au implinit 6 ani. Unde am ajuns !!!???
Ma duc acasa, sa-mi revin

VINERI

12:00
- Azi e zi scurta.
12.05
Azi a fost zi scurta


View My Stats