duminică, 21 martie 2010

Noua provocare: bursa

De o lună am intrat într-o nouă provocare: bursa. Motivele sunt multiple, pe o parte dintre ele le pot prezenta aici, pe o mică parte - nu.

În primul rând, m-a atins criza şi venitul îmi e în scădere, aşa că trebuie să găsesc noi oportunităţi de a crea bani. Măcar să-mi completez venitul mai mic de acum. Faptul că vorbesc mai mult despre bursă pe twitter şi facebook i-a făcut pe unii să creadă că eu sunt un tip bogat , care învârte banii cu lopata. Unii mau şi întrebat frontal, alţii mi-au cerut să sponsorizez diverse chestii, le-am zis ca nu e cazul.

În al doilea rând, de ce să tot le spun altora cum sa facă bani pe bursă, iar eu să nu fac nimic? Dacă tot mă pricep, hai să ma apuc.

În al treilea rând, am ajuns la vârsta asta să-mi dau seama că încă nu mi-am descoperit... vocaţia. Nu am un alt termen la îndemână. Mă refer la ceva, o activitate pe care să o fac, să-mi placă şi să-mi producă suficienţi bani. Concret, viaţa unui om este împărţită în trei bucăţi a câte 8 ore: somnul, munca şi timpul liber. Eu nu vreau să-mi mai las munca să-mi ocupe prea mult din timpul liber, mai ales că rolul ei este acela de a-mi procura banii suficienţi cât să-mi pot acoperi mai întâi nevoile primare (casă, masă) iar apoi să pot dispune în voie de timpul meu liber. Nu trăoesc ca să muncesc, ci muncesc să produc banii necesari timpului meu liber. Abia în timpul meu liber eu sunt eu, nu mai vreau să-mi las munca să mă definească. Revenind, poate că bursa mi-ar fi vocaţia în acest sens. Mai ales că - cel puţin până acum - îmi place şi a fost în ultima luna productivă.

Ce-i de făcut?
Am două direcţii:
- studiez în draci chart patterns, mai ales pe candle charts;
- caut să înţeleg diverse grafice şi oscilatoare de analiză tehnică.

Noroc că pot avea acces la nişte oscilatoare de analiză tehnică de pe un alt site, deoarece platforma online de pe care tranzacţionez eu nu le are. Înainte mă uitam doar pe RSI. Acum mă uit la media mobilp, la benzi Bollinger şi la William %R.
Aş vrea o aplicaţie care să-mi arate evoluţia în timp real, cotaţiile pe toate nivelurile cu volume şi ordine. De asemenea, trebuie să aibă următoarele chestii de analiză tehnică:
- medie mobilă
- benzi Bollinger
- RSI
- Momentum
- William %R
- MACD
- Rate of change
- Stochastics
- Commodity Channel Index
- TRIX
- Ultimate Oscillator
- Bollinger Oscillator
- Slow D
- MACD Oscilator
Încă nu ştiu să citesc Donchian Channels.

În materie de candle chart patterns, nu am înţeles de ce exemplele din teorie nu prea le întâlnesc în practică. Hai, că la line chart patterns am mai întâlnit şi am început să le văd.

Brokerul
Cea mai bună soluţie a fost KBC Securities şi platforma lor uTrade. I-am ales pentru că nu am sumă minimă iniţiala (la restul variază între 2.500-10.000 lei), nu am volum minim lunar obligatoriu (la restul variază între 1.000-5.000 lei) şi nu am un portofoliu minim. Pot să bag câţi bani vreau, tranzacţionez cât vreau şi deţin cât vreau. În fapt, cât de puţin pot.
Comisionul este de 0,7% pentru mine. Dacă aveam un volum lunar mediu între 100.000-500.000 lei coboram la 0,6%, iar peste 500.000 coboram la 0,5%. Comisionul pe intraday este de 0,45% pentru mine, dacă cresc peste 100.000 lei îmi coboară la 0,4%. Taxa lunară de administrare a contului este de 50 lei, iar dacă am un rulaj mediu lunar de minim 10.000 lei, scade la zero. Chiar dacă am o sumă mică, având în vedere că tot frec bursa, sigur depăsesc rulajul de 10.000. Pragul de 100.000 mi se pare imposibil acum.
Totul e online, brokerul care se ocupă de contul meu mă sună din când în când, atunci caând fac ceva aiurea.
În primele două săptămâni, neţtiind exact ce şi cum, făceam chestii aiurea. Acum mai fac chestii aiurea, dar ştiu exact ce fac. Luna asta era să încalc regulamentul bursei de 3 ori, pentru că am jucat prea agresiv. Având în vedere că am bani puţini, trebuie să joc agresiv ca să am câştiguri mari. Dacă aveam mult mai mulţi bani, ma puteam mulţumi şi cu un profit de 2% lunar, dacă asta însemna 1.000 euro. Dar, cum la mine nu este cazul, trebuie să risc.

Aşa că, am acum o nouă provocare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats