sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Viitorul PSD: spargeri succesive

PSD este un partid pe cale de dispariţie. Cel puţin în forma lui actuală. Originat în anii 90 şi cu aceeaşi rădăcină comună cu PD, din FSN, mai exact din fostul PCR.

PD s-a modificat structural, în timp ce PSD nu. Eu cred că PSD se va reforma chiar în acest an. Prin spargeri succesive, din care vor rezulta trei formaţiuni separate:

- grupul de la Cluj (să zicem PSD-Dâncu) se vor desprinde pentru a se alătura PD, direct sau prin formula lui Valeriu Stoica de a crea o "Platformă", devenită partid apoi absorbit de PD.

- grupul mafioţilor şi al comuniştilor pur sânge, adică grupările Năstase şi Iliescu, vor face un partid partid separat, să-i zicem PSD-Năstase, care va avea iniţial o pondere mai mare de parlamentari, primari, poate chiar de membri şi alegători. Dar va dispărea după 2012... probabil în 2016... şi va intra la lada de gunoi a istorie, ca ultima formaţiuni politică de tip comunist cu relevenţă în România

- grupul democraţilor autentici va face un partid separat, să-i zicem PSD-Geoană, care va avea iniţial o pondere mai mică de aleşi, membri şi alegători. Dar va fi adevăratul moştenitor al PSDR-ului lui Sergiu Cunescu, ca adevărat partid democratic de centru-stânga. Deşi va avea o pondere restrânsă în 2012, din 2016 va avea şansa să rămână singurul partid de stângă europeană, precum Partidul Laburist din Marea Britanie, Partidul Socialist din Franţa sau SPD din Germania. Precum social-democraţii din ţările nordice, cred că vor fi susţinători ai monarhiei.

De asemenea, după ce PD o să se alieze cu PSD-Năstase şi o să-i vedem pe Băsescu cu Năstase fluturându-şi mâinile deasupra capului, într-o "împăcare istorică", încercând să supravieţuiască după 2012. Atât PD după ce a înghiţit PSD-Dâncu şi PSD-Năstase vor deveni din mici în minusculi, apoi vor dispărea.

Astfel, din 2016 vor avea în final două mari partide, care vor face alternanţa la putere viabilă şi clar vizibilă: PNL şi un nou PSDR. Şi, de ce nu, restaurarea monarhiei române.Asta este doar ce cred eu. Aşa văd eu lucrurile. Şi cam aşa sper să se şi întâmple.

PS
N-am glob de cristal.

4 comentarii:


View My Stats