sâmbătă, 10 octombrie 2009

Herta Müller, medicamentul de care naţia asta are nevoie

Nimeni nu poate expune mai bine viscerele, tarele, defectele, ticurile, tabieturile unui popor, o fotografie exactă, o radiografie pătrunzătoare... nimeni în afară de cineva din afară. Orice naţie are apucăturile sale care o fac să pară hazlie, ciudată sau îngrozitoare. Aceste epitete nu pot fi puse însă decât de un străin. După ce totul este filtrat prin ochiul unui străin, ies la suprafaţă toate aceste elemente aparte care definesc o naţie.

I.L. Caragiale a arătat românilor de la sfârşit de secol 19 cum sunt ei de fapt. Fiind grec la origine, putea să privească în jur cu detaşare. Jerome K. Jerome (dintr-o familie de origine maghiară sau cehă) a arătat englezilor de la sfârşit de secoul 19 cum sunt ei de fapt. Până acum vorbim despre maniera umoristică. Cronicarul lui Hernando Cortez, spaniolul Bernal Diaz del Castillo a arătat cu groază, curiozitate şi compasiune cum erau aztecii - în principal şi mayaşii în secundar - în secolul 16.

Obişnuiţi cu mocirla care ne încojoară, nu mai vedem defectele lumii româneşti. Punerea rahatului sub preş pare ceva normal, drumurile prost asfaltate, clădirile nerenovate, grafitti-urile de aiurea par ceva normal în peisajul citadin. Sărăcia lucie, praful, mizeria, vechiturile şi kitschul par ceva normal în peisajul rural. Lipsa de perspective, de locuri de muncă bine plătite, lipsa de informaţie, praful în ochi de tip Ion Iliescu & Co., ducerea de nas de tip Traian Băsescu & Co. distorsionează realitatea şi-i fac pe români să vadă viaţa aşa cum ar corespunde intereselor politicienilor şi mafioţilor pe care-i protejează.

Ţelul principal al fetelor românce este acela de a deveni o Moni Cacolumbeanu ( :) ), adică să găsească un barbat cu bani ca să o scoată din sărăcia lucie de la ţară şi să o facă "doamnă de Bucureşti" (după exprimarea interbelică). Până atunci vor să fie "centrul atenţiei", carieră în televiziune, muzică eventual film, după modelul Monica Columbeanu, Monica Bârlădeanu, Andreea Marin, Trident, Simona Pătruleasca, diverse anonime de prin tabloidele colorate and so on.
Ţelul principal al băieţilor români este acela de a face nişte "combinaţii" prin care să reuşească în viaţă şi să ajungă eventual "oameni de fotbal", după modelul Gigi Becali, "Meme" Stoica, Marian Iancu sau oameni de afaceri gen Irinel Columbeanu, Umbrărescu, Căşuneanu, Bucşaru. Nu diferim cu mai nimic de America de Sud unde fetele sunt crescute de mici pentru a participa la şansa vieţii lor - concursul naţional de miss - unde speră să fie văzute de vreun şef de cartel de droguri pentru a scăpa de sărăcie, iar băieţii de mici vor să ajungă traficanţi. Statul nu funcţionează, sistemul e stufos de birocratic, inert, corupt. Politicienii direcţionează bani publici către mafioţii lor şi-şi pun piţipoancele în posturi. Depinde cât de mare e politicianul. Dacă e suficient de mare, panaramele lui pot ajunge preşedintele Camerei Deputaţilor sau ministru al Turismului.

Aş putea să scriu prea multe rânduri pe tema asta, dar nu asta vroiam să zic. Ideea e că nu ne dăm seama de cum suntem decât atunci când vine cineva şi pune punctul pe i. Se găsesc destui care să spună că "hai dom'le, că nu e chiar aşa". Nu. E chiar aşa.


Ca să n-o mai lungesc. Omul care ne poate arăta acum de fapt cum am fost şi cum suntem este Herta Müller. Necunoscută românilor până ieri după-amiază când a fost anunşată drept câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură. Cu o tărie de caracter incredibilă pentru lagărul comunist al anilor 80 şi aceeaşi forţă în voce cu care poate spune lucrurilor pe nume în 2009, ea este exact ce era nevoie. Cu o gândire logică, concretă şi directă, de tip german, ea poate spune (şi expune). Faptul că la 20 de ani după 1989 încă nu şi-a putut vedea dosarul, iar dosarele de urmărire ale fostei Securităţi nu sunt încă administrate public şi se trage de timp până când vor muri nepedepsiţi urmaşii lui Nicolschi este înspăimântător.

Interviul difuzat cu ea de TVR este excepţional:

http://193.186.33.83/webcast/WebPlayer2.php?file=rtmp://perthro.tvr.ro/rec/DATA-2009-10-08-22-08.flv&name=NOCTURNE

Se asezonează cu o emisiunea în care să fi fost invitată Marie Rose Mociorniţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


View My Stats